Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar kampanjen "Håll fjällvärlden ren" - ska få fjällbesökare mer miljömedvetna

Under tisdagen har en kampanj invigts vid Storulvåns fjällstation för att få bukt med ökade mängder skräp i fjällen.

SE OCKSÅ: TV: Här sätts förbudsskyltarna upp vid Pyramiderna i Vålådalen

Det är organisationerna Håll Sverige Rent, Svenska Turistföreningen samt Fjällfararnas Vita och Gröna Band som står bakom satsningen. Enligt Anna Grundén, projektledare på Håll Sverige Rent, är det upp till var och en att se till att inte skräpa ned i fjällen.

– En förklaring till att nedskräpningen ökar är att vi i dag bär med oss fler engångsförpackningar ut i naturen. Det är vårt eget ansvar att inte slänga skräp och nu vill vi göra det enkelt för fjällbesökarna att göra rätt, säger hon i ett pressmeddelande.

Kampanjen, som fått namnet "Håll fjällvärlden ren", uppmanar människor att ta med sig både sitt eget och andras skräp som man hittar till närmaste fjällstation. På dessa stationer ska det finnas speciella soppåsar för skräpplockningen. Det ska även finnas möjlighet till sopsortering. Soppåsarna ska också gå att hitta vid de olika stugor som finns utspridda i fjällvärlden.

Under tisdagen har även en tävling startats som uppmanar fjällbesökare att ta bilder på sig själva när de plockar skräp med den speciella soppåsen. Bilden laddar man sedan upp på sociala medier och märker med hashtaggen #hållfjällvärldenren. En vinnare utlyses 11 augusti och första pris är en guidad tur för två personer till Kebnekajse där även två nätters mat och logi ingår.

Camilla Antonsson är marknads- och kampanjansvarig hos STF och säger att invigningen av kampanjen vid Storulvåns fjällstation varit lyckad. Representanter från både näringsliv och de olika inblandade aktörerna var på plats, och tillsammans gjorde man en runda skräpplockning.

– Vi gick en slinga på 40-45 minuter och fick faktiskt ihop en del skräp, säger Camilla Antonsson.

– Det finns ett behov av det här.

Kampanjen pågår fram till mitten av september.

Läs mer:

Åre är årets superkommun: "Har breddat sina möjligheter i besöksnäringen"

Trailrunning i Åre – Fanny Borgström ger dig sina bästa tips