Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar #Kandulova

Det är ÖP:s och Mittmedias nya satsning där väljarna själva ställer sina frågor och politikerna kan svara rakt på sak.

#Kandulova är ett digitalt verktyg för dig som vill ha tydliga besked om vad de olika partierna lovar när det gäller både stora och små frågor som påverkar tillvaron hemma hos dig i din kommun.

Du som är politiker har möjlighet att svara dina väljare direkt på deras frågor men samtidigt nå ut till många eftersom både frågor och svar är öppna att läsa och debattera för alla.

Det är bara att gå in på vår sajt via mobilen eller datorn, registrera sig som användare och börja fråga eller svara.

Många väljare upplever politik som alltmer utslätad. Skillnaden mellan partierna är ibland svåra att se. Mycket handlar om taktik, gemensamma utredningar, kompromisser, politiska block och allianser. Och det är förstås en viktig del av ett konstruktivt politiskt arbete, både i riksdagen och i våra kommuner.

Men samtidigt är det lätt att förstå att många känner sig mindre engagerade när mer fokus läggs på det politiska spelet än på sakinnehåll och värderingar.

Ett exempel är att partierna allt oftare pratar om vad de har för mål med sin politik än vad de verkligen lovar att genomföra.

Här har media ett stort ansvar.

Därför har vi byggt #Kandulova. För att lyfta fram det raka och tydliga vallöftet! Där politikerna svarar ja eller nej och på ett begränsat textutrymme förklarar sin åsikt.

Med hjälp av #Kandulova kommer det vara lättare att följa upp vad som verkligen blev av de politiska löftena under åren fram till nästa val.

#Kandulova är en specialsatsning inför valet om några veckor som ÖP gör tillsammans med övriga tidningar inom Mittmediakoncernen. En grupp av nyhetschefer, researchers och digitala utvecklare har utformat verktyget. En del i utvecklingsarbetet har varit att låta politiker och vanliga väljare testa det i ett tidigt skede. Utifrån testresultaten har vi sedan ändrat en del för att göra #Kandulova så användarvänlig som möjligt.

Här i länet är jobbar ÖP och LT gemensamt med själva tjänsten #Kandulova. Det betyder att frågor som kommer in via op.se eller ltz.se samlas på samma undersajt, men varje redaktion gör sedan egna bedömningar om vilka frågor som känns mest angelägna att lyfta fram journalistiskt.

Valjournalistiken kommer alltså se helt olika ut i ÖP och LT även om vi samarbetar om #Kandulova.