Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu täcks soptippen över

Den gamla soptippen utanför Östersund håller inte kraven och nu ska den täckas.

Nu har man börjat täcka över den gamla soptippen vid Gräfsåsen utanför Östersund. Den gamla tippen klarar inte EU-kraven.

– Jag brukar säga att man lägger som ett paraply på så att vattnet inte kan rinna genom soporna och ned i grundvattnet, säger Kenneth Ivarsson som är driftschef på avfallsstationen.

I botten lägger man ett utjämnande skikt, följt av plast och sedan ett tätningsskikt med slam och aska. Därefter lägger man på ytterligare ett lager plast innan etableringsskiktet med jord där det så småningom ska växa gräs.

Hur snabbt det går beror till stor del på hur mycket slam de får från reningsverket. Aska får de i överflöd från fjärrvärmeverket i Lugnvik. Det är 11 hektar som ska täckas, något som beräknas ta mellan åtta och tio år. Men Kenneth Ivarsson tycker att det flutit på bra under den första veckan.

Jord har de samlat på sig i flera år redan och det har bildats ett berg på toppen av tippen. Där har de också egna resurser i form av kompost.

Just nu är det tre personer som har i uppdrag att jobba med projektet, som är ganska väderberoende. Man kan varken jobba på vintern eller i regnet, då skulle maskinerna kunna tappa fästet.

Många soptippar i landet går samma öde till mötes för att kunna möta den nya EU-standarden. Intill den gamla tippen på Gräfsåsen har man anlagt en ny soptipp, som är bottentätad från början. Där finns dräneringar och brunnar så att man kan ta prover direkt på vattnet som rinner igenom.

Något sådant fanns inte på kartan när den gamla tippen anlades 1973.

– Den las direkt på jungfrulig mark, säger Kenneth Ivarsson.

Nu är den nya tippen den enda godkända i Jämtland.

– Det känns skönt att ha kommit så här långt, att vi kan rätta till det efter oss, säger Kenneth Ivarsson.