Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tänds familjen Lundgrens hopp

Varje morgon de senaste veckorna har Mona Jasharli, tolv år, vaknat upp i Strömsund rädd för att förlora allt. Men i måndagskväll kom ett efterlängtat besked.

Migrationsverket hade plötsligt ändrat sig. Utvisningen till Tyskland avblåstes.

– Det är en tidsfrist som löper ut och vi har varit i kontakt med polisen som meddelat att de inte hinner verkställa utvisningen, säger Therese Lindström, chef på Migrationsverkets Dublinenhet.

Migrationsverket var i kontakt med polisen redan förra torsdagen. Men det var först i måndags som de beslutade att stoppa överföringen till Tyskland, och samtidigt höra av sig till Irada och Erik Lundgren, systrarnas vårdnadshavare.

– De har väl tagit sitt förnuft till fånga, även fast de skyller på att polisen inte har tid, säger Erik.

Systrarna och deras mamma reste från Azerbajdzjan till Sverige med en tysk Schengenvisering för snart två år sedan för att söka asyl. Migrationsverket begärde, enligt Dublinförordningen, att tyska myndigheter skulle överta prövningen. Och enligt reglerna måste en överlämning ske inom ett halvår, annars måste Sverige pröva asylansökan. Men eftersom systrarnas mamma försvårade ett överlämnande genom att försvinna förra sommaren, är det maxtiden 18 månader som gäller. Den tiden går ut 17 november.

Det var i slutet av september som Irada och Erik fick reda på av Migrationsverket att systrarna skulle utlämnas till Tyskland. Tolvåriga Mona Jasharli talar med en allvarlig blick och framstår som betydligt äldre än vad hon är när hon beskriver den ovisshet som har präglat tillvaron fram till nu.

– Jag är rädd på skolan, när jag sover, på träningen, och utomhus, polisen kan komma närsomhelst.  

Flickorna kom till Strömsund tillsammans med sin mamma sommaren 2012. Systrarnas mamma hade fått numret till Irada Lundgren av några landsmän. Hon ringde upp Irada och berättade om ett jobbigt liv i Stockholm och en omöjlig situation i hemlandet Azerbajdzjan. Irada som inte kände kvinnan välkomnade trots detta både mamman och döttrarna till Strömsund, där de kunde få ta det lugnt ett tag. Men en morgon när alla i familjen sov försvann mamman, och kvar blev Mona och Leyla.

– Jag tror att deras mamma ville se till att döttrarna kom till ett bra hem innan hon lämnade dem. Gud vet hur jag har kämpat, det var en svår tid i början, säger Irada med tårar i ögonen.

Efter måndagens besked är hon betydligt gladare. Migrationsverkets beslut ger ett visst lugn i tillvaron, om än bara för en stund. Nu kommer hennes "döttrar" att få sin asylansökan prövad i Sverige.

Therese Lindström, chef på Migrationsverkets Dublinenhet, säger att systrarna snart ska få en kallelse.

– Prövningen ska inte ta längre tid än nödvändigt.