Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tvingas barnen betala – igen

Säg den glädje som varar för evigt. Först dömde förvaltningsrätten så att de slapp betala tillbaka stora belopp till Försäkringskassan. Nu vänder kammarrätten på hela steken igen.

Annons

Vi har skrivit flera gånger om de handikappade på ett boende i Lit. 2011 fick de ett chockbesked när Försäkringskassan krävde dem på 100 000-tusentals kronor var. Orsaken till det var att de behållit ett bidrag som egentligen bara skulle utbetalas medan de bodde hemma hos föräldrarna. Det hade de missat. Adressändringen till nya boendet var i och för sig skickad till alla berörda myndigheter.

Men det hjälpte inte, utan de betraktades som bidragsfuskare. Eftersom de bott i det särskilda boendet i över tio år blev det ansenliga summor på var och en – cirka 200 000.

Först gick en överklaganderunda där de fick ned beloppet de var skyldiga. Sedan hamnade ärendet hos förvaltningsrätten som dömde att de inte skulle betala något alls.

Men det beslutet rivs alltså nu upp av kammarrätten.

– Vi betalade in pengarna först. Efter domen i förvaltningsrätten betalade de tillbaka dem igen. Och nu ska tydligen vi betala in dem igen, berättar Lisa Jonsson, som har en dotter på boendet.

Kammarrätten lägger stor skuld på de handikappades föräldrar. Inte i egenskap av just föräldrar, men samtidigt är de gode män åt sina vuxna barn.

– Att vara god man är ju inget jag bett om att få vara. Det var nödvändigt eftersom det inte gick att få fram någon annan, säger Kjell Eriksson.

– De betonade också att vi inte skulle få någon inblick i boendet om vi inte var gode män, förklarar Lisa Jonsson.

Till bilden hör nu också att föräldrarna/gode männen börjar bli upp i åren. Kjell har hunnit fylla 84 och har själv drabbats av sjukdomar.

Myndigheterna kräver således att, i det här fallet, två åldringar ska hålla reda på regler som myndigheterna själva har en kluven inställning till.

Och där två domstolar kommit med två utslag som går stick i stäv.

Kjell bläddrar i den pärm där han samlat alla papper i ärendet. Det har blivit en rejäl bibba.Sista utslaget är nu att Kjells dotter ska in med 89 000 och Lisas dotter ska in med 44 000 kronor.

När de dräneras på de här beloppen kommer de att vara så fattiga att de får rätt till bostadsbidrag, vilket de inte haft hittills.

– Man undrar ju vad myndigheterna tjänat på allt det här? säger Lisa.

Det gick 10 månader innan kammarrätten tog upp ärendet. Under den tiden fick inte Kjell och Lisa veta att domen i förvaltningsrätten överklagats. Nu kom utslaget som en kalldusch.

– Vi hade ju hunnit både placera och förbruka en del av pengarna. Så är det plötsligt bara att skrapa ihop dem och betala tillbaka. Nu gör jag det och det är faktiskt jäkligt skönt att det blir ett slut på det här, säger Kjell.