Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tvingas Sofie Andersson att sluta med basketspelandet

Fredagen var en tung dag för basketspelaren Sofie Andersson.
– Jag har hållit på med basket i 17 år, nu tvingas jag sluta. Det hade definitivt varit roligare att ta det beslutet själv, säger hon.

I torsdags kom beskedet att KFUM Jämtland basket kommer att lägga ned sin elitsatsning på damlaget.

Sofie och de andra spelarna fick veta det genom medierna och via ett mejl från klubben.

– I dag känns det väldigt blandat. Jag är besviken och tycker det är tråkigt, men vissa stunder kan jag också känna förståelse för klubbens agerande och att de var tvungna att göra något.

Spelarna har plötsligt blivit varse hur sportens mekanismer kan slå till hårt och utan barmhärtighet. Hur spelare blir till brickor i ett större spel och hur människor är utbytbara.

, 27 år, har basket varit en livsstil i många år. Men nu är det slut.

– Troligen hade jag väl inte hållit på så många år till. Den hårda träningen börjar ta på kroppen och ärligt talat hade jag funderingar över hur jag skulle göra i framtiden, men det hade naturligtvis känts mycket bättre om jag hade fått ta det beslutet själv. Nu känns det som att jag blev tvingad till det.

Hon berättar också om att spelarna inte varit delaktiga i beslutet, att de inte fått någon information och att det hela hade kunnat skötas snyggare från föreningen.

exempel kunnat föra fram mina åsikter och hur jag ser på det hela. Det känns som att klubben skulle ha kunnat tänka mer på helheten, att de kunde ha vilat ett år och dragit ner både på herr- och damsatsningen för att få behålla damlaget i ligan.

– Det kanske hade varit möjligt att ta ett år med bara de inhemska duktiga unga spelarna i ligan. Utan amerikaner. Okej att de kanske bara hade vunnit ett par tre matcher, men det hade varit värt att pröva tycker jag. Därefter hade klubben kunnat ta ett nytt beslut. Jag tycker det är förhasta att ta det beslutet just nu.

Hon konstaterar också att hon som kontraktslös spelare, kontrakten gick ut sista april, egentligen inte borde uttala sig.

– Jag har väl egentligen ingen rätt att säga något, men efter att jag varit här i fyra år och spelat för klubben känns det ändå moraliskt rätt att säga vad jag tycker.

Sofie hade också kontakt med många spelare från klubbar runt om i Sverige som skulle ha kunnat tänka sig spela i Jämtland kommande säsong.

– Det finns ett intresse bland basketspelare att komma till Östersund. Jämtland är liksom basket ute i landet. Men nu blir det inget av det heller.

Sofie har varit Östersund i fyra år och har blivit ett känt basketansikte i stan. Men nu blir det inget mer spel i Östersund.

– Jag vet inte, jag har kollat med Medborgarskolans kvällskurser och hittat en tovningskurs på Jamtli, det kanske blir min grej, säger hon och skrattar.

Nej, tovning ligger inte för Sofie, däremot kommer hon att söka skolor för att vidareutbilda sig som lärare.

– Jag hoppas att jag kommer in på en skola i Umeå, men det blir svårt. Jag tampas med många äldre som också har sökt. Jag är för gammal som basketspelare men för ung för att vara lärare, säger hon.