Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väntar dom i Norrviddenhärvan

Under tisdagen avslutades hovrättsförhandlingen mot Norrviddens tidigare vd Peter Andersson.
Nu ska rätten ta ställning till om den tidigare domen på ett år och nio månader ska gälla.

Annons

I tingsrätten dömdes Peter Andersson för grov trolöshet mot huvudman, grovt osant intygande och osant intygande.

– Fakturorna är rakt igenom osanna. Att Peter Andersson har betraktats som en respekterad gentleman av en stor del av Sundsvall spelar ingen roll. Det ska ändå inte skrivas osanningar på fakturor, säger kammaråklagare Göran Kvist under sin slutplädering.

Den 54-årige entreprenören som utförde renoveringar i Peter Anderssons villa skrev att arbetet gällde ett byggprojekt i Birsta. Han hävdar genom sin advokat Henrik Olsson Lilja att han gjorde det i tron att villan skulle bli en tjänstebostad. Han ifrågasatte heller inte Anderssons direktiv om vad som skulle stå på fakturan eftersom han driver ett litet företag och var beroende av Andersson och Norrvidden som kund.

Entreprenörens advokat anser att åtalen ska ogillas men Göran Kvist kontrar.

– Det handlar inte om ett litet bolag med ett fåtal anställda. Och det var inte utlänningar med dålig skolunderbyggnad som utfärdade fakturan, vilket har påståtts. Företaget omsätter 100 miljoner kronor per år. 30 av dessa kan härröras till Norrvidden, säger Göran Kvist.

Det har också hävdats att Norrviddens betalningar till byggfirman gjordes i syfte att bygga upp en buffert inför kommande arbeten. Göran Kvist tycker inte att den förklaringen är trovärdig.

– Vad hade hänt om företaget hade gått i konkurs eller om ägaren hade avlidit? Då hade inte Norrvidden kunnat hämta hem de där pengarna, säger han.

Hovrättsförhandlingen har pågått i tre dagar och Göran Kvist yrkar på att Peter Andersson ska dömas till två års fängelse och entreprenören till ett år.

Dom faller den 7 november.