Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väntar heavy metal för Nordman-Håkan

Få svenska band har haft en så kontrastrik karriär som Nordman. Nu är de åter aktuella med turné och ny skiva.

Nordman firar sitt 20-årsjubileum som band genom att bege sig ut på en akustisk turné. I bagaget har de sin skiva "Patina" på vilken de tolkat om sina egna låtar, i lite avskalad tappning.

På söndag har de turnépremiär i Sunne kyrka tillsammans med körer från trakten. Turnén avslutas även i en kyrka.

– Det funkar bra att spela i kyrkor, och många har använt våra låtar i bröllop, begravningar, dop och så vidare. Att vi spelar med körer beror delvis på att ett förlag gett ut körarrangemang på våra låtar, berättar bandets sångare Håkan Hemlin.

Hans privatliv har under de 20 åren med Nordman, inneburit djupa dalar och höga toppar. Listplaceringar, utmärkelser och jublande fans har kantats av missbruk och psykiskt illamående. Den nära vänskapen och arbetsrelationen med parhästen Mats Wester har fått rejäla prövningar, men ändå alltid bestått:

– Det har varit upp och ner, och när jag har varit ute på mina strapatser har han sagt stopp och vi har tagit paus. Då har vi inte umgåtts. Men han har alltid funnits där när jag styrt upp det. Det har betytt väldigt mycket för mig.

Efter att ha fått diagnosen ADHD – och börjat prova ut mediciner för detta – samt infört regelbunden löpträning – mår Håkan bra i dag. Han känner en tydlig skillnad jämfört med tidigare:

– Så mycket som jag utvecklats de tre senaste åren har jag inte varit med om tidigare. Mycket har fallit på plats, och jag förstår mer varför jag gjort som jag gjort.

Under resten av året väntar många projekt. I mars släpps boken "Förlist" – biografin över Håkan Hemlin som är resultatet av ett nära samarbete med skribenten Anders Tengner.

– Det blir en väldigt ärlig bok utan självcensur. Det är många som inte fått veta vad som hänt under cirkusen. Men boken har också inneburit terapi för mig, berättar Håkan.

Han fortsätter även att framträda tillsammans med Jacob Gordin med föreläsningen ”Fragment” om utanförskap och missbruk. Dessutom jobbar Håkan med en solo-skiva, och som grädde på moset arbetar han tillsammans med musikern och filmaren Owe Lingwall i Umeå – med ett heavy metal-projekt.

– Det är inspirerat av 1980-tal, och grupper som Judas Priest och Saxon. Just nu spelar vi in egna, helt nya, låtar. Men även en cover på T-Rex låt "Children of the revolution".

Slutligen, följer du Melodifestivalen?

– Av någon anledning gör jag det. Det är kanske bra för människan att få gnälla av sig lite. Det bästa har inte varit än – jag väntar på heavy metal-bandet Outtrigger.

Nordman spelar i Sunne kyrka söndag 16 februari klockan 18.00.

-------------------------------------
FAKTA: Nordman

Bandet består av riksspelemannen Mats Wester och sångaren Håkan Hemlin. Nordman sitt självbetitlade debutalbum 1994, vilket innehöll hits som exempelvis ”Vandraren”, "Förlist" och "Laglöst land". Skivan lär vara ett av de album i svensk musikhistoria som legat längst på topplistan.

Artisten och låtskrivaren Py Bäckman har samarbetat med Nordman sedan starten, och hon står för allra största delen av bandets låttexter.

"Patina" (2013) är Nordmans sjunde album.

Hårdrocksbandet Deep Purples forna gitarrist Ritchie Blackmore har med sitt band Blackmore's Night spelat in "Vandraren" med titeln ”Journeyman” på skivan "Autumn Sky" (2010).

Bandet har ett stort fan i den amerikanske musikern Eric Bazilian från The Hooters. Han har spelat med Nordman i såväl Melodifestivalen på låten ”Ödet var min väg”, på singeln ”Hjälp mig att leva” samt uppträtt live med dem.