Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väntar rojalistisk yra

Äntligen får kronprinsessan Victoria sin Daniel och nu väntar rojalistisk yra fram till bröllopet nästa år. Gårdagens förlovning innebär att Daniel Westling slipper fler hunsningar från hovet. Han lyfts upp till fullvärdig medlem av ett populärt kungahus, som ändå måste moderniseras.

Kungens valspråk ”För Sverige i tiden”, har inte gällt hanteringen av den blivande svärsonen från Ockelbo. I sju år har Daniel Westling tvingats huka i kulisserna så fort det vankats pompa och ståt. En oförlovad kronprinsessa har inte fått visa sig i kungliga offentliga sammanhang med sin pojkvän. Då har etiketten brutits.

särskilt modern. Den pekar tvärt om mot ett kungahus som försöker klamra sig fast i en annan tid. Ibland har det till och med tett sig löjligt, exempelvis när Victorias födelsedag firats på Solliden. Här måste Hovet tänka om och inte mossigt stå fast vid regelverk från 1600-1700-talet.

har i över 30 år förmått behålla sin popularitet hos svenska folket. Ibland har Kungen fällt en dåligt övervägd kommentar i den allmänna debatten. Då har rubrikerna blivit stora, men lika snabbt som kritiken blossat upp har Carl XVl Gustav blivit förlåten.

Gårdagens förlovning lär ytterligare höja den rojalistiska temperaturen. Det passar Hovet perfekt. Den positiva imagen kommer förstås också att utnyttjas maximalt.

har hittills fått spela medial andrafiol, men nu blir det ombytta roller. Den vanlige killen från Ockelbo ska iklä sig rollen som prinsessgemål. Säkert går det bra. Både han och Victoria kommer att få bra draghjälp från ett folk som älskar sina kungligheter.

roll i det moderna samhället diskuteras i evigheter. Huruvida vi i stället för en blivande drottning borde ha en president vid sidan om statsministern. Men inom överskådlig framtid lär inget politiskt parti börja driva frågan om avskaffandet av monarkin. Allra minst nu när det snart vankas prinsessbröllop.

som handlar om jämställdhet. Silvia Sommerlath var en högst vanlig tysk kvinna som gifte sig till drottningtiteln. Daniel Westling blir nu prins, men aldrig kung. Han får liksom prins Philip i England finna sig i att vandra ett halvt steg efter sin blivande maka och drottning. Men kanske spelar det mindre roll.

Viktigare är förstås att han nu fått Victorias kärlek – även offentligt.