Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väntar stora neddragningar på gymnasiet

Åre kommuns gymnasieskola slukar pengar. Nu måste politikerna ta i med hårdhandskarna för att komma tillrätta med problemen.
– Vi kommer att behöva ett ordentligt åtgärdsprogram, säger Leif Nord (M).

Varför inte skidgymnasiet kan bedrivas utan extra tillskott kan inte Peter Bergman (S) svara på fast han är ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag vet inte. Vi har aldrig fått det beskrivet för oss i nämnden, säger han.

Politikerna i Åre kommun är eniga om att skidutbildningen är nödvändig eftersom gymnasieskolan får ett extra tillskott av elever från andra kommuner. Men frågan är om det ska kosta så här mycket, det måste utredas, menar Bergman.

Att Åre kommun inte har kontroll över ekonomin inom gymnasieskolan bevisas när förvaltningen innan sommaren visade att personalkostnaderna ökat med två miljoner kronor trots att fem program har lagts ned. Nu måste ytterligare neddragningar göras, ett förslag är att ta bort ytterligare ett program. Barn- och utbildningsnämndens prognos sista maj visar 9,4 miljoner kronor i underskott i år. Det är dubbelt så mycket som prognosen visade i april. På en månad har alltså underskottet galopperat iväg utan kontroll. Gymnasieskolan visar det största underskottet med drygt fem miljoner kronor vid årsslutet.

Mikael Sundman (VV) lovar att det kommer bli bättre kontroll över ekonomin. Den nya kommunchefen, Richard Högström, ska se till att den ekonomiska styrningen blir bättre.

– Ekonomin har skenat iväg och vi måste sätta stopp för det. Det kan inte fortsätta på det här viset, säger Sundman.

Det är inte bara skidgymnasiet som är dyr. Även hotell- och restaurangskolan är det enligt revisionsrapporten. HR-skolan har tappat 100 elever och kommunen lägger extra pengar på skolan för att den ska överleva.

– Vi är inte nöjda med att det kostar så mycket pengar. Vi måste vara kostnadseffektiva, säger Leif Nord (M).

Varje år går politikerna genom kostnaderna. Men än så länge vill man fortsätta satsa på skolan.

– Det finns en brytpunkt men vi har inte nått dit ännu, säger Leif Nord.