Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu vill vi bygga vidare"

Dubbla SM-guldmedaljören Södertälje på bortaplan. Då krävs det maximal Jämtlandsinsats för seger.
– Vi vill bygga vidare på det som var bra mot Borås, menar Torbjörn Gehrke.

Annons

Vedran Bosnics Södertälje har förvisso inte startat säsongen med SM-guldform, men alla (?) tror nog att det bara är en tidsfråga innan Kingsmaskinen kommer i gång.

– Kings är bra och de kommer att bli ännu bättre. Vänta tills de är klara med Euro Challenge. Då kommer ni att få se en förvandling, menar Jämtlandscoachen.

En del basketfolk kallar Södertäljes spel under Bosnic för sterilt och "äckligt disciplinerat". Gehrke har en åsikt även där.

– Vissa skeptiker säger att det är näst intill "diktatoriskt och tråkigt", men jag säger två SM-guld på två säsonger och jobbet som förbundskapten. Fler frågor?

Du och Vedran jämförs ibland; vem har störst vinnarskalle?

– Jag tror att båda hatar att förlora lika mycket, men jag vet inte om det kan kallas vinnarskalle.

Det är klart att det är vinnarskalle!

– Ja, men jag njuter inte lika mycket av att vinna som jag hatar att förlora. Jag vet inte varför, men jag har svårt att älska vinster som man kanske borde. Däremot blir jag skogstokig om vi förlorar. Det är väldigt jobbigt att ha det så här.

Då har du i alla fall en energi och ett temperament i grunden som är bra att ha!

– Ja, det har om inte annat familjen fått känna på. Frugan vet att det inte är lönt att fixa middag efter en match. Det kan bli fullständigt kaos om vi förlorar.

Täljehallen är en av Gehrkes "hemmahallar". Det var där som han jobbade som headcoach i Södertälje när laget tog SM-guld.

Vedran Bosnic var faktiskt assiterande bredvid Gehrke under en period i Södertälje. Nu får "läraren" och "eleven" möta varandra som headcoacher.

Gehrke vet hur Bosnic vill spela och ska försöka hitta ett motmedel.

– Södertälje vill dra ned tempot och vara spelförstörande. De vet vad vi vill göra och därför gäller det att ha två och tre anfallsalternativ i bakfickan. Vi måste läsa deras spel och reagera på det.

Då får du som coach extra stor betydelse förstås?

– Njaee. Alltså... i teorin, ja, men vi behöver också smarta spelare. Alla hos oss är hyfsat smarta.

Tyler Peters är en av de spelare som kan få problem med Södertäljes systembasket. Som ny från USA är han och Trevor Gruis inte vana vid den sorts "schackbasket" som Södertälje spelar.

Aproå Tyler; vad säger du om hans "NBA-dunk" mot Borås?

– Jag har sett honom dunka på träning, men inte så där spektakulärt. Sådana dunkar ger en adrenalinkick till hela laget och publiken, även om det bara ger kortvarigt effekt.

Torbjörn Gehrke mådde i alla fall som en "prins" när hans egen handplockade komboguard var så het.

– Han hade en enastående match. 22–14–5 är MVP-siffror. Dessutom hade han 18–8–5 mot Sundsvall. Men vi kan inte begära såna siffror varje match. Det är omänskligt. Samtidigt tror jag att han har 10–15 procent till att ge.

Det Gehrke efterlyser är att flera spelare börjar "röra på sig".

– Tyler är en mycket kompetent spelare, men han behöver fler heta spelare att luta sig mot, som öppnar upp för honom.

Fotnot: Tyler Peters dunk mot Borås finns att se här intill.

Fakta inför kvällens match

Basketligan, omgång 7

Södertälje-Jämtland

Lagen

Södertälje

Filip Kovacek g 182

Mike Joseph g 184

Vincent Simpson g 185

Uros Zadnik g 188

Erik Johansson f 195

Darko Jukic f 200

Samuel Berkelund f 201

Aaron Anderson f/c 201

Toni Bizaca f 202

Jesper Andersson f 203

Alexander Larsson f 205

Carl Engström c 216

Coach: Vedran Bosnic.

Jämtland

Mario Pesut g 184

Gustav Hansson g 186

Andreas Person g 190

Mikael Jönsson f 193

Tyler Peters g/f 196

Niklas Larsson g/f 199

Andreas Karlsson f 200

Jesper Eliasson f 203

Johan Rönström f 203

Trevor Gruis f/c 208

Mattias Markusson c 216

Coach: Torbjörn Gehrke.

Kommentarer

Södertälje: Vedran Bosnic om Jämtland:

– De spelade väldigt bra i sista matchen och besegrade nästan Borås. Det kommer ge dem självförtroende. Nu måste vi fokusera på oss själva och försöka spela med samma aggressivitet som vi hade mot Örebo, säger han till LT, Södertälje.

Mike Joseph, som haft Gehrke i fyra år kompletterar:

– Vi måste vara fokuserade, och ha kontroll på deras transitionsspel redan från början. Vilt och snabbt, det är Gehrkes stil, helt olikt hur Vedrans och vårt spel ser ut. Därför passar Andreas Person bra i Gehrkes lag. Vi har spelat i samma landslag i flera år och han är snabb, gillar sin högra hand och spelar ”springspel”.

Bosnic tror att Jämtland har en uppåtgående formkurva och lyfter fram Gehrke som en del av detta:

– Jämtland är ett nytt lag liksom vi är, med många nya spelare. Flera av dem är unga och har potential att bli bättre för varje dag, framför allt Jesper Eliasson, Mattias Markusson och Niklas Larsson. Dessutom har de två erfarna amerikaner; Tyler Peters och Trevor Gruis. Och så Person, Andreas Karlsson och Johan Rönström, det här är ett lag som man ska ha respekt för. Coach Gehrke kommer att utveckla dem och göra dem bättre. De kan slå varenda lag i ligan.

Även Joseph varnar för guarden Peters, som tog 14 returer mot Borås sist. Själv kämpar Joseph för att komma ikapp efter sin fotskada, men menar att det går långsamt framåt:

– Det tar tid, det har varit så mycket matcher och svårt att hinna träna. Läkarna testade många olika saker i början och ville inte operera. Den är fortfarande inte riktigt hundra, jag känner av den ibland.

Kings har haft ett hektiskt spelschema, men har nu haft en veckas uppehåll. Välbehövligt, tycker Joseph:

– Vi har bara tränat och vilat, vi har haft riktigt mycket matcher innan. Det är ett riktigt skönt lag, alla är snälla och kommer bra överens, och basketmässigt jobbar vi hårt. Alla kan spela efter Vedrans system, det gäller bara att lära sig dem.

Jämtland: Torbjörn Gehrke försöker tona ned förväntningarna.

– Vi tar små, små steg varje träning. Varje dag ser jag något nytt, men vi måste inte vinna just nu. Vi måste inte ens vinna matcher efter Södertälje, men visst vore det fantastiskt roligt.

Gehrke menar att Jämtland behöver prestera bättre spel än mot Borås om man ska kunna skrälla. Man behöver längre sekvenser av bra spel och samla på sig flera matcher i rad för att skapa den där nödvändiga tryggheten.

– Södertälje med coach Bosnic jobbar utan marginaler. De begränsar antalet bollinnehav för båda lagen genom att spela kontrollerat i både anfall och försvar. Vissa skeptiker säger att det är näst intill diktatoriskt och tråkigt. Jag säger ”två SM-guld på två säsonger och jobbet som Förbundskapten”. Fler frågor?

– Södertälje kommer att bli bättre och bättre och väna tills de är klara med Euro Challenge. Då kommer ni få se en förvandling.

Skadeläget:

Södertälje: Inga större problem att rapportera.

Jämtland: Samuel Mukooza har börjat träna efter sin kortare förkylningsperiod, men är inte helt redo för match än. Stefan Zivkovic stannar hemma den här gången och Mikael Jönsson ersätter i truppen.

Tidigare möten:

I fjol: 4–0 till Södertälje i matcher i grundserien, 3–0 i SM-slutspelet.

12/13: 3–0 till Södertälje.

11/12: 3–1 till Södertälje. Enda segern kom strax före jul då Jämtland vann med 102–100 efter förlängning. Evaldas Zabas gjorde 30 poäng, Brynjar Björnsson 22 och debuterande Brandon McKnight 17.

Övriga matcher:

I kväll: Sundsvall-Umeå, Norrköping-Borås.

Torsdag: Solna-Norrköping, Borås-LF.