Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny allvarlig hästsjukdom i Sverige

Fyra fall av den ovanliga men mycket allvarliga hästsjukdomen atypisk myopati har påträffats hos fyra hästar på två skilda beten i Skåne – ett utanför Lund och ett på Österlen. Sjukdomen har tidigare aldrig rapporterats i Sverige.

Tre av hästarna har avlidit. Den fjärde vårdas på djursjukhus.

Atypisk myopati är sannolikt en förgiftningssjukdom. Aktuell forskning pekar på en koppling mellan sjuka hästar och förekomsten av vissa typer av lönn vid beteshagen, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

Smittade hästar få svårt att röra sig, muskelsmärta, skakningar och mörk, kaffefärgad urin. Hästarna blir liggande på sidan. Dödligheten är mycket hög.

SVA uppmanar hästägare som misstänker atypisk myopati att kontakta myndigheten. Sjukdomen har påträffats i 20-tal länder sedan 1980-talet. I Europa registrerades förra året över 400 fall.