Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny analys: Mindre snö och mer regn – så blir vädret i länet de närmsta 85 åren

Den nya analysen visar att klimatet i Jämtland kommer att vara helt annorlunda år 2100 jämfört med i dag.
– Länet kommer att bli varmare och blötare främst i form av vintrar med mer regn och mycket mindre snö, säger Elin Andersson, på Länsstyrelsen.

Annons

SMHI har tagit fram en klimatanalys för Jämtlands län fram till nästa sekelskifte. Nederbörden väntas öka med 20 till 30 procent och skyfallen kommer att bli fler. Det kan leda till enorma kostnader för offentlig verksamhet och privatpersoner, enligt Länsstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: Vintern dröjer: "Vi ligger lite efter i tidtabellen"

– De nya resultaten både bekräftar och förstärker tidigare slutsatser, säger Elin Andersson som är samordnare för klimatanpassning på Länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

Regniga vintrar med lite snö är alltså att vänta. Samtidigt väntas odlingssäsongen vara upp till 50 dagar längre i Jämtland vid nästa sekelskifte jämfört med nu.

– Detta kan möjliggöra en ökad avkastning inom jordbruk och skogsbruk, men det förutsätter en anpassning av brukningsmetoder, val av grödor samt att dräneringen på marker och vid körvägar ses över och förbättras, säger Elin Andersson.

Hur mycket vädret kommer att förändras beror på hur vi agerar nu och det finns mycket att göra, menar hon.

– Analysen visar väldigt tydligt att klimatet påverkas av utsläppen av växthusgaser till atmosfären. Utsläppsnivåerna gör stor skillnad på vilka konsekvenser vi kan vänta oss. Det är därför väldigt viktigt att på alla tänkbara sätt minska utsläppen av växthusgaser, säger Elin Andersson.

Här kan du läsa mer om framtidens klimat på länsstyrelsens hemsida.

Läs mer:

Klimatseminarium med framtidstro

Tepåsar berättar om vårt klimat

Kronprinsessor på klimatmarsch

Annons