Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny app hjälper äldre vid flytt

Ork som tryter och en allt mer skröplig kropp tvingar många äldre personer att flytta, eller renovera för dyra pengar. Forskare i Lund utvecklar nu en app för smarta telefoner som ska lägga makten över flytten i händerna på de äldre själva.

Annons

– Fyra trappsteg upp till en hiss är kanske inget problem när man flyttar in, men senare kan de bli ett hinder. Med en åldrande befolkning blir tillgänglighet i hemmet viktigt för allt fler, säger Maria Haak, universitetslektor i gerontologi vid Lunds universitet.

Målgruppen för appen är framför allt teknikkunniga personer som är rörliga men behöver anpassa sina hem på sikt.

– Appen fungerar som så att man börjar med att besvara frågor om till exempel sin uthållighet och ifall man lätt blir yr. Utifrån sin profil kan man sedan söka efter bostäder som passar. Appen är kopplad till det kommunala bostadsbeståndet och hittar lediga lägenheter där som matchar behoven.

Många i målgruppen går redan i flyttankar – det har undersökningar visat. Forskarna hoppas att appen ska göra det lättare för människor att själva styra över sin boendesituation och därefter ta steget.

Appen testas nu i tre kommuner – Kristianstad, Lund och Karlshamn. Målet är att den ska börja användas på bred front i svenska kommuner inom ett par år.