Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny betongstation måste byggas före köpcentrum

I går presenterade danska TK Development sitt förslag på nytt köpcentrum vid Lillänge.

– De har en investerare som finansierar allt, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Processen mot bygget av en helt nytt köpcentrum fortsätter. I går kom danska TK Developments representanter till Östersund för att visa sitt förslag till markavtal. Inför mötet tonade projektledaren Per Nielsen ned förväntningarna på snabb förhandling.

– Det är många frågor som vi inte har löst. Vi får se hur vårt förslag tas emot. Vi ska titta på alla förutsättningar vi har framför oss. Sedan kan man bedöma läget.

Affären innehåller tre parter; betongindustrin, kommunen samt TK Development.

Upplägget går ut på att exploatören betalar betongstationen för att komma åt marken vid Östersunds infart. Villkoret är att bekosta bygget av en helt ny station i Torvalla samt riva den gamla. Först när kommunen har bevis för att detta är igång kan TK Development få köpa den tomt alla exploatörer helst vill ha – skogsdungen nedanför djursjukhuset mitt emot McDonalds. Den ägs av Östersunds kommun i dag. Som extra bonus, och anledningen till att affären kan bli ekonomiskt genomförbar för bolaget, säljer kommunen också mark kring betongstationen så att hela handelsytan på gamla betongstationen därmed blir större.

– De måste bygga ny betongstation innan de kan riva den gamla, säger AnnSofie Andersson.

I Umeå drog TK Development sig ur liknande planer. När avtalet gick ut förnyades det inte. En tidsgräns för avtalet behövs i händelse av konjunktursvängningar och annat, menar Per Nielsen.

– Vi har villkor som vi vill ska uppfyllas. Det finns villkor från båda håll.

Men vad som stod skrivet i förslaget till avtal avslöjas inte förrän nästa onsdag när det politiska utvecklingsutskottet får en genomgång.

– Det var en positiv stämning och vi ska fortsätta arbetet. Nu måste det förankras bland de förtroendevalda, säger kommundirektör Bengt Marsh.

Parallellt med detta pågår processen mot ny detaljplan, något som det inte finns politisk enighet kring. I slutet av oktober väntas den frågan tas upp i miljö- och samhällsnämnden.