Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny biskop på väg att utses för Härnösands stift

Arbetet är nu i full gång med att hitta kandidater till biskopsposten i Härnösands stift.
Strax före jul tas den nya biskopen emot i Härnösands domkyrka.

Skälet är att den nuvarande biskopen, 66-åriga Tuulikki Koivunen Bylund, går i pension 6 december.

När hon tillträdde som biskop i slutet av 2009 var hon biskop nummer 25 i ordningen sedan 1647 i Härnösands stift, och den första kvinnan.

En särskild beredningsgrupp inom stiftet har arbetat med att ta fram kandidater som nu i juni kommer att delta i ett provval.

Alla som får minst fem procent av rösterna, eller minst fem kandidater, går vidare till biskopsvalet 4 september.

Om inte någon då får minst 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång mellan de två främsta kandidaterna 18 september.

Men det är långt i från alla medlemmar i Svenska kyrkan i Jämtlands län och Västernorrland som har rösträtt i det här valet.

De 434 som få rösta, och även får nominera kandidater, är prästerna och diakonerna i Härnösands stift, elektorer valda av församlingarnas kyrkofullmäktige, stiftsstyrelsen och ledamöterna i domkapitlet.

Den 6 december i Uppsala domkyrka vigs den valda till biskop och 21 december tas hon eller han emot i domkyrkan i Härnösand.