Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Älska julen! Jeanette Wintersons hyllning till värme och gemenskap

Det slår gnistor om Jeanette Wintersons "Juldagar", där hon rullar ut en magisk blandning av spökhistorier, romantiska sagor och egensinniga recept.
En personligt präglad hyllning till allt som kan lysa upp vintermörkret.

Vad man än önskar sig kan man inte önska sig något bättre än kärlek.

Det konstaterar den herrelösa hund, som är en pojkes högsta önskan i "Smällkaramellen", en av berättelserna i den brittiska författaren Jeanette Wintersons "Juldagar".

Där har hon samlat tolv historier och tolv recept till en alldeles underbar hyllning till julen, som en tid av värme, gemenskap - och kärlek. Naturligtvis. Vad annars när Jeanette Winterson håller i pennan.

De tolv berättelserna lyfter fram en känsla av magi, av att mirakel är möjliga om vi bara släpper fram de goda krafterna. Då har mörkret och det svarta ingen chans.

Det kan låta banalt, men blir inte det hos Jeanette Winterson. Tvärtom. Hennes berättelser är vassa, skarpa och fyllda av en sälta, som gör att det aldrig blir sött och klibbigt. I stället går hennes historier rakt in i hjärtat.

Flera av julberättelserna är sagor, med drag av både skräck och Dickens. Här finns de stackars barnhemsbarnen på Mrs Reckitts Inrättning för Föräldralösa Barn, som plågas av en föreståndare som går utanpå det mesta, med detaljerade och livfulla skildringar av den vidriga miljön. Så går det som det går, mer ska inte avslöjas.

Här finns också en spökhistoria på ett isolerat hotell i Schweiz, en lika isande berättelse om en helg på landet, med en övergiven kyrkogård och en spöklik nattgäst och en förtjusande fabel där en åsna blir utvald av en ängel, tack vare sin förmåga att bära människornas bördor.

Varje berättelse följs av recept, som är både annorlunda och egensinniga. Jeanette Winterson varvar porträtt av de personer som är kopplade till recepten med kärleksfull och bitterljuv humor.

När hon skriver om sin pappas sherry trifle, en torr kaka som spetsas med sherry, berättar hon också om sin fars enkla bakgrund, hur han växte upp utan särskilt mycket, inte ens strumpor, och älskade sin sherry trifle.

Värmen och empatin finns där, parat med besk humor när hon beskriver hur sherryn ska hällas över kakan och sugas upp under fem minuter, följt av rådet "drick inte upp resten av flaskan förrän du är riktigt desperat."

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

Det är ett gott råd, från en författare som vet en del om livet. Om hur svårt och ensamt det kan vara. Och om vikten av gemenskap, fantasi och reflektion över vår stund på jorden.

Bokens avslutande berättelse "Lyshjärtat" är en magiskt vacker kärlekshistoria om Marty, som sörjer sin älskade David, han som trodde på tecken och till sist visar sig och förmedlar sitt budskap.

Sentimentalt? Absolut. Men också alldeles oemotståndligt.

Jeanette Winterson skriver från hjärtat, med en röst som skalar bort cyniska invändningar och lyfter fram det som är julens kärna, när allt det kommersiella tagits bort.

Att ta vara på varandra. Att tända ett ljus för de döda. Att minnas. Att reflektera. Och tända ett ljus för kärleken.

Nej, hon väjer inte för det mörka. Sannerligen inte. Men ljuset är starkare. Och humorn, som kryddar både recept och sagor.

"Juldagar" är läsning för vinterkvällar. Historier som tänder stjärnor i mörkret.

LITTERATUR

Jeanette Winterson

"Juldagar – 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar"

Översättning: Lena Fries-Gedin och Jessica Gedin

(Wahlström & Widstrand)