Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: "Mad men"-skaparen romandebuterar med mörk historia om manlig sexualitet

Kristian Ekenberg läser ”Heather, i sin helhet” av Matthew Weiner.

Samtidigt som ”Mad men”-skaparen Matthew Weiner ger ut en roman om manlig sexualitet dras han in i skandalerna kring #Metoo, efter det att en före detta medarbetare anklagat honom för trakasserier.

#Metoo-höstens berättelser om mörkret i manlig sexualitet ger ”Heather, i sin helhet” aktualitet, men också en bismak. I romanens värld är kvinnorna troféer i männens maktkamp, och kampen om andra resurser är bara ett delmål för att kontrollera kvinnorna.

Mark Breakstone är en välbärgad finansman med bostad i New Yorks finaste kvarter, Bobby Klasky är en ex-fånge som har växt upp i ett missbrukarhem långt från stadens glittrande skyskrapor. De två möts när Bobby har fått arbete på den byggfirma som renoverar bostadshuset där Mark med familj bor.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Möts är kanske inte rätt ord, för de observerar bara varandra. Byggarbetarens rovdjursblick har fastnat på finansmannens 14-åriga dotter, som han planerar att våldta och mörda. Mark ser lustan och galenskapen i Bobbys blick och blir besatt av att stoppa honom.

Tv-serien ”Mad men” vilade tungt på de stämningar som författare som Richard Yates och John Cheever skapat i sina romaner och noveller. ”Mark och Karen Breakstone var inte speciellt unga när de gifte sig”, skriver Matthew Weiner som romanens första mening, och det är ord som man kan föreställa sig hos Yates eller Cheever.

Han lyckas inte nå upp till deras nivå, men så tillhör de också det absoluta toppskiktet av amerikanska författare. ”Heather, i sin helhet” är dock inte så usel som det amerikanska mottagandet av romanen har vittnat om. Hade författaren inte varit en av de mest uppburna tv-författarna i USA utan en okänd debutant, hade mottagandet troligtvis varit mer förlåtande.

Läs mer: Zadie Smith i topp när vi listar våra favoritböcker just nu (oktober-november)

Med det sagt till Weiners försvar, är det ändå svårt att förstå att ”Heather, i sin helhet” har skrivits av Don Drapers skapare, och jag har förståelse för dem som efter att ha läst denna roman börjat ifrågasätta tv-seriens djup. Romangestalterna hade behövt en skådespelare av Jon Hamms kaliber för att få liv.

Ändå är det männen som får bli de mest mångbottnade gestalterna i romanen, medan kvinnorna blir statister. Dottern Heather blir blott ett kärl av godhet, ett slagfält av ren snö för de två männen att kriga på.

Trots invändningar levererar ändå Matthew Weiner en skarp inblick i ett Amerika med växande klyftor och där rädslan för underklassen växer. Byggarbetaren och finansmannen kan bara på allvar mötas, öga mot öga, i en kamp på liv och död.

*

LITTERATUR

Matthew Weiner

”Heather, i sin helhet”

Översättning: Eva Åsefeldt

(Norstedts)