Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok om diskotekens storhetstid

G3, Victor och Passagen var några av Östersunds uteställen när diskoteken hade sin storhetstid. I boken "Diskoteken i Sverige" har författaren Håkan Hjulström gjort en djupdykning i disko-sverige och vad som hände med de glittrande diskokulorna. Och visste du att Sveriges stora nöjeskung kom från Östersund?

Diskoteken etablerade sig i Sverige under 1960-talet och hade sin storhetstid under 1970- och 1980-talet. Mörka rum med speglar på väggarna, barer som serverade mellanöl, cigarettrök som låg tjock, blinkande ljus och i centrum av allt – dansen. Men sedan hände någonting – diskoteken i Sverige försvann under 1990-talet.

I sin bok "Diskoteken i Sverige" skriver författaren Håkan Hjulström om branschen, musiken, trenderna och om småstädernas många diskotek.

– Det är verkligen en nostalgiresa för dem som var med på den här tiden, säger Håkan Hjulström.

Hjulström själv har bakgrund från branschen då han som ung, fortfarande gymnasist, startade diskotek i Norrköping.

– Det var så enkelt att starta diskotek, det var därför vi hade så många diskotek i Sverige under den här tiden, berättar han.

I dag arbetar han som advokat men han alltid varit intresserad av branschen.

– Det fanns ingenting skrivet om diskoteken i Sverige sedan tidigare, säger Hjulström om varför han skrev boken.

Under diskotekens storhetstid i Sverige hade de flesta ställen öppet två till tre gånger i veckan och låg ofta mitt i centrum. De flesta ställen fick bara servera mellanöl och folköl men alkohol var aldrig det som var det största nöjet för besökarna.

– Kanske att man gick ut och tankade på i någon bil utanför men för många i dag är det nog svårt att förstå att man inte gick ut för att dricka, det var dansen och musiken som var det viktiga.

Mot slutet av 1980-talet förändrades förutsättningarna för diskoteken i Sverige. Hyresnivåerna inne i städerna höjdes och de flesta ställen som bara hade öppet några timmar varje vecka var tvungna att stänga. I stället kom raveklubbarna som låg ute i skogen och att ha fulla rättigheter för att servera alkohol blev mer och mer ett krav för att få besökare.

En av Sveriges största nöjeskungar var Lennart Polhammar som faktiskt kom från Östersund. Under 1960-talet fyllde han sporthallar i stan med människor som ville lära sig att dansa. För Polhammar blev Östersund snabbt för litet och som 23-åring flyttade han till Norrköping där han öppnade en krog och enligt Expressen blev han en av landet yngsta krögare. Under sin karriär inom nöjesbranschen hann Polhammar starta 30 krogar i Skandinavien, på Kanarieöarna och i Moskva samt arrangera flera dansbandsgalor. Han arbetade även med artister som Christer Sjögren, Charlotte Nilsson och Pernilla Wahlgren. Polhammar avled 2003 i cancer, han blev 60 år.

Polhammar nämns såklart i boken där även fler kända namn dyker upp. Claes "Clabbe" af Geijerstam, en av diskotekens och diskjockeyyrkets galjonsfigurer, medverkar som förordsförfattare som fortfarande lever diskjockeylivet och är än i dag ute i landet och vänder skivor.

Boken "Diskotekens i Sverige" kommer ut fredag 17 oktober.