Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok om gamla hus

En ny bok ska öka kunskaperna om hus byggda mellan 1930-1979.

Många hus i Östersunds kommun är byggda under den tiden.

Annons

Bor du i Östersund? Då är det inte osannolikt att du bor i ett hus som är byggt någon gång mellan 1930 och 1979. Den stora massan bostadshus i kommunen är nämligen byggd under just den perioden.

Husen är så vanliga att många inte tänker på dem som ett kulturarv, anser Östersunds kommun. Därför publicerar de nu boken "Det moderna 1930-1979 – med tonvikt på Folkhemmet och bostäder".

– Boken handlar till stor del om vad som är typiskt för hus som byggdes under denna tidsperiod, och sätter extra fokus på vardagsarkitekturen, alltså den stora massan bostadshus snarare än märkesbyggnaderna, säger Cajsa Lindström, arkitekt på Östersunds kommun.

Boken kan laddas ned kostnadsfritt på kommunens webbplats.

---

Är du intresserad av Östersunds kommuns arkitektur? Kolla in ÖP:s webb-tv-serie Husspaning, där reportern Urban Råberg spanar på gamla hus. Se alla delarna här nedan:

Husserien:

Del 1: Följ med till 1800-talets Östersund.

Del 2: Husspaning 1900-1920.

Del 3: 1930-talets hus.

Del 4: Husspaning 40-talet.

Del 5: 50-talet i Östersund.