Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok om Rosa Taikon ute snart

I slutet av september släpps en bok om Rosa Taikon.
– Jag är klart imponerad över den väg hon gått, säger författaren Brita Åsbrink.

Det var under ett besök vid Rosa Taikons utställning på Nordiska Museet i Stockholm 2011, som Brita Åsbrink började fundera på att skriva en bok om den kända silversmeden. Brita Åsbrink ville dock inte skriva Rosa Taikons memoarer, utan mer en levnadsberättelse.

– Faktiskt är det så att Rosa har skrivit sina memoarer själv, men då när vi träffades hade hon inte hittat något förlag ännu. Jag tänkte att Rosa berättar sitt liv bäst, det jag kunde göra var att visa hennes liv som konstnär, säger Brita Åsbrink.

Brita Åsbrink har tidigare skrivit böcker om Stockholms stadsträdgårdsmästare Holger Blom och bröderna Nobels oljebolag i Ryssland.

– Det är nyfikenheten som driver mig, säger hon.

Vad gäller Rosa Taikon så finns det även en länk till hennes familj.

– Pappa var amatörmusiker och spelade på Rosas farbrors, Josef, bröllop. Mina föräldrar och Josef och Sofia Taikon umgicks. Så någonstans har Taikons alltid varit en del av min uppväxt.

Boken berättar om Rosa Taikons hantverk inom silversmidet, om flytten till huset utanför Ytterhogdal, de priser och utmärkelser hon mottagit genom åren och den kamp hon fört för romernas rättigheter.

– Jag är allmänt intresserad av konst och är klart imponerad av den väg hon gått, både som konstnär men annars också. Till exempel så sägs det att romer inte anses ska jobba. Det påståendet om romer motbevisar Rosa Taikon, hon har jobbat jämt.

"Rosa Taikon - romsk silversmed och hantverkare" släpps på Langenskiölds bokförlag i slutet av september.