Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Sträckläsning om journalistpionjär som vågade nästan allt

Ester Blenda Nordström wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. En djärv och banbrytande journalist som plötsligt tystnade och glömdes bort. Nu lyfts hon fram i en biografi av Fatima Bremmer.

23 år gammal, 1914, tar Ester Blenda Nordström tjänst som piga för att avslöja de usla förhållanden som dåtidens kvinnliga anställda levde under på gårdar i Sverige. I dag kallar vi det för att ”wallraffa”. Bara det att Ester Blenda Nordström var närmare 30 år före Günter Wallraff, som metoden fått sitt namn efter.

Månaden på bondgården i Sörmland resulterade i reportageboken ”En piga bland pigor” och en rad reportage i Svenska Dagbladet, och så småningom till bättre villkor för pigor. Hon utvecklade socialreportaget i Sverige och lanserade en helt egen stil där människor för första gången citerades i talspråk och där reportern själv klev in i berättelsen.

Ett slags journalistik som senare blev stilbildande.

Men Ester Blenda Nordström fick inte heller ge namn åt den metoden. I stället glömdes hon och hennes arbeten bort under större delen av 1900-talet.

Först nu, med Anna Hylanders tv-dokumentär som kom förra året, nyutgivning av hennes böcker och biografin ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer, har denna djärva, modiga pionjär lyfts fram i ljuset igen.

Jag sträckläser Bremmers bok. Den är inte bara välskriven utan lyckas också levandegöra Ester Blenda, som yrkesmänniskan, den skickliga journalisten och författaren, äventyraren och som person. Hur hon av många beskrevs som ett socialt unikum, hon kallades för ”ett jävla solsken” som kunde värma upp ett rum, men också som den känsliga, lynniga och längtande person hon också var.

Reportaget från bondgården var bara början. Hon var med och fällde en svensk regering, stred för kvinnlig rösträtt, räddade tusentals svältande i finska inbördeskriget, reste med minimal kassa i Amerikaemigranternas spår, bland annat som fripassagerare under ett godståg (!). Hon levde ett halvår i Lappland med samerna och tog tjänst som nomadlärarinna för att sprida kunskap om befolkningen i norr. Hon tog sig på en mula över Anderna, tillbringade två år på Kamtjatkahalvön och upplevde förödelsen efter en jordbävning i Kinosaki.

Vid sidan av journalistiken skrev Ester Blenda Nordström också ungdomsböcker som utgick från den äventyrliga flickan Ann-Mari – en karaktär som senare ska ha inspirerat Astrid Lindgren till Pippi Långstrump.

När kvinnor i Sverige bar långklänning och betraktades som omyndiga körde Ester Blenda motorcykel, rökte pipa och reste världen runt med en pistol i väskan.

Ester Blenda Nordström tog sig rätten att leva lika fritt som männen och gjorde uppror mot dåtidens normer och ideal som begränsade kvinnorna.

Men på en avgörande punkt kunde hon inte leva fritt. Den drygt trettioåriga kärleksrelationen till Carin Frisell fick hållas hemlig. I sparade brev förstår man att bara den närmaste familjen och några vänner (bland dem Elin Wägner) kände till relationen.

Kanske var det hemlighetsmakeriet som frestade på, kampen för att få leva på sitt eget sätt? Mitt i livet, när karriären stod som högst, tystnade plötsligt Ester Blenda Nordström.

Hon köpte en gård och drog sig tillbaka, märkt av alkohol- och opiummissbruk. Hon dog 57 år gammal, de sista tio åren vårdades hon i hemmet i sviterna av en hjärnblödning. Carin Frisell fanns vid hennes sida under hela perioden.

Fatima Bremmer har gått grundligt till väga. Under fyra år har hon gått igenom ett stort material – brevsamlingar, bilder, reportage och dagböcker – för att kunna berätta Ester Blenda Nordströms historia.

Det är en fantastisk historia som beskriver Ester Blenda som person och hennes gärning. Men biografin är också en intressant tidsskildring över 1900-talets första hälft, en historieskrivning ur delvis nytt perspektiv, inte bara de stora händelserna utan även en påminnelse om de sociala och politiska förflyttningar som äger rum under perioden.

Jag hoppas att framtida historieskildringar av 1900-talet även kommer att inkludera Ester Blenda Nordström och hennes insats för journalistiken. Fatima Bremmers biografi är ett viktigt bidrag för att hon inte ska glömmas bort igen.

BOK/”Ett jävla solsken”

Fatima Bremmer

(FORUM)

Läs fler recensioner: Tragikomiskt om vänsterhusets undergång i Klenells debut.

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar bästa böckerna just nu.