Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok visar Ytterhogdals långväga framväxt

Nyligen lanserades boken "Ytterhogdal – en gränsbygd" (Jamtli förlag) och författaren Karin Preusler var i Östersund för att möta media och prata om denna hennes första bok.

Hon är själv född i Ytterhogdal, men bor sedan ungefär 50 år i Stockholm. Boken har hon arbetat med i cirka fyra år, men idén kom kring millennieskiftet.

– Då fick jag se brev från 1400-talet som jag översatte från fornsvenskan som de skrivits på, berättar Karin.

Breven kom i hennes väg via Vattenfall-chefen Jonas Norrby, även han från Ytterhogdal. Breven visar hur människorna i bygden gjort resor, och just rörelsemönstret är något som intresserat Karin.

Hon berättar om att man kan se hur trakterna använts först genom jakt, då fångstgropar och jaktstigar blivit till. Dessa stigar blev sedan resvägar längs vilka fäbodar byggdes upp, vilken sedan ledde till att samhällen i sin tur byggdes upp på de platserna.

Med boken vill Karin Preusler bland annat bryta tron att det norrländska inlandet var folktomt länge. Bland annat finns rent arkeologiska spår från stenåldersbosättningar som är kring 8 000 år gamla.

– Jag tycker att det är intressant att se kontinuiteten, säger Karin.

I 1400-tals-breven berättas bland annat historien om handelsmannen Anders i Stavsätter som köpte en gård i Oviken.

– Han betalade med kopparkärl, och måste ha haft med sig ett helt lass, säger Karin och skrattar.

Hon fortsätter:

– Köpet bevittnades av fyra personer från Ytterhogdal. Men 1432 bytte han gården till en i Ytterhogdal. Detta var under fogdeväldet, och jag inbillar mig att han gjorde flytten för att komma undan ett tag, berättar Karin.

Jamtlis biträdande museichef Charina Knutson förevigar boksläppet genom att knäppa några bilder på författaren, och kommenterar boken:

– Vi har ett ansvar för att hela länets historia tas tillvara, och när en sådan här studie kommer är det roligt att vara med och se till att den sprids.