Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bredbandsstrategi behövs

Svar på "Viktigt med bredband", Åsikter 10 oktober. Skribenten undrar vad vi riksdagsledamöter gör för att öka utbyggnaden av bredband.

Allt mer av offentlig och kommersiell service förutsätter att man har en dator hemma. Nätet behövs för att kunna ta del av fördjupningar i nyheter, opinionsbildning och kulturaktiviteter. Därför är det en demokratifråga att också boende i små byar har tillgång till nätet. Till detta krävs väl utbyggt bredbandsnät.

Bredband är också en förutsättning för jobb och företagande. Länets småföretag behöver bredband med hög kapacitet för att kunna marknadsföra sina produkter, ta emot beställningar och sköta sina ärenden gentemot leverantörer, kunder och myndigheter.

Regeringen tror på marknaden och har överlåtit utbyggnaden av bredbandsnätet åt den. Marknadskrafterna tror på pengar. Därför vill de ha så små kostnader som möjligt och är inte beredda att bygga ut nätet på landsbygden.

Självklart är det regeringen, och inte enskilda personer eller företag, som har ansvaret för att hela landet har en god tillgång till bredband med hög kapacitet. Vi har påtalat behovet i ett stort antal frågor, interpellationer och motioner i riksdagen.

I Socialdemokraternas budgetförslag kräver vi att regeringen tar sitt samhällsansvar när nu marknaden inte klarar detta. Vi kräver också en ny bredbandsstrategi med målet att det stora flertalet av hushåll och företag år 2020 ska ha 100 Mbit/s.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel