Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny demonstration för Ghader efter terroristanklagelsen

I morgon tisdag genomförs ännu en demonstration i Östersund för Ghader Ghalamere, som pekas ut som terrorist av en iransk nyhetsbyrå.

Annons

– Det som stått om mig i tidningarna här har översatts punkt efter punkt, säger Ghader Ghalamere om den artikel där hans själv och vänsterpartisten Malin Björk som kandiderar till EU-parlamentet utmålas som terrorister.

Själv är han kvar i Migrationsverkets förvar i Gävle i väntan på att avvisningen ska ske.

Ghaders nya ombud Terfa Nisébini har lämnat in en ansökan till Migrationsverket om att det finns verkställighetshinder mot att utvisa tvåbarnspappan från Torvalla som också är styvfar till fem barn. Hon menar att det finns risk för dödsstraff och tortyr vid en utvisning till Iran. Verkställigheten får inte ske förrän Migrationsverket har prövat den nya ansökan.

Migrationsverket har ännu inte meddelat hur man ser på denna begäran som Terfa Nisébini också tänker komplettera. Om det blir ett avslag kan det överklagas till Migrationsdomstolen.

– Jag måste bevisa risken med mitt liv, säger Ghader.

Han har hela tiden hävdat att han kan åka till Turkiet eller annat land utanför Schengen för att söka om uppehållstillstånd på anhörigskäl. Men i Migrationsverkets beslut om att inte låta honom göra undantag står det att det är Iran som gäller.

– Och i så fall måste ju verket ändra i det beslutet, säger Terfa Nisébini.

Grundregeln är att man ska söka från sitt hemland och den nya lagen som riksdagen väntas besluta om i vår om att inte kräva detta kommer inte att börja gälla förrän 1 augusti. Det är då barnperspektivet ska förstärkas och familjer inte ska behöva splittras om föräldern ändå ska få uppehållstillstånd.

– Det är slöseri med resurser och statens pengar när Migrationsverket inte låter honom söka uppehållstillstånd medan han är i Sverige, säger Terfa Nisébini som anser att det redan finns en tillräckligt stark paragraf som medger undantag när man har stark anknytning till Sverige genom till exempel familjeanknytning.

– Det framgår redan av utlänningslagen men tillämpningen fungerar inte uppenbarligen, säger hon.

Demonstrationen:

På tisdag kommer nätverket "Ingen människa är illegal" att ordna en manifestation för Ghader Ghalamere som hämtades av polis förra veckan. Demonstranterna samlas på Campus vid 17 för marsch till Stortorget där det blir tal.

Samtliga riksdagspartier är inbjudna att tala utom Sverigedemokraterna.

– Vi arbetar för papperslösas rättigheter. Sverigedemokraterna arbetar mot deras rättigheter, säger nätverkets Jason O´Halloran.