Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny dom ger Jämtkraft chans att höja priset

En uppmärksammad dom föll på onsdagen. Men Jämtkraft lovar att inte utnyttja chansen till prishöjningar.

87 nätverksföretag, däribland Jämtkraft, överklagade Energimarknadsinspektionens beslut 2011. Det handlade om vilka intäkter bolagen skulle få ta ut för sina elnät åren 2012-2015.

Det skiljde 28 miljarder kronor på samtliga bolag och 480 miljoner kronor på Jämtkraft mellan det högre och lägre budet.

Energimarknadsinspektionen som argumenterade för det lägre priset menade att en höjning skulle leda till "omotiverat stora avgiftsökningar för kunderna från ett år till ett annat".

Men Förvaltningsrätten gick på bolagens sida. Enligt Villaägarna som under onsdagen gjorde en snabb beräkning till TT, kan domen betyda en ökning på elräkningen med cirka 2 000 kronor om året för en villakund.

Hur domen påverkar Jämtkrafts kunder vill inte Jämtkrafts vd Anders Ericsson, kommentera. Han hänvisar till Karin Bodén, pressansvarig, som lovar att Jämtkraft inte kommer att utnyttja domen för att höja elnätspriset.

Hon förklarar i stället att domen innebär att Jämtkraft kan ansluta nya elleverantörer, till exempel vindkraftparker som Ollebacken, som utnyttjar bolagets nät. Utan domen hade Jämtkraft enbart fått en kostnad i och med nya leverantörer. Nu kommer bolaget i stället att få kostnadstäckning.

– Vi måste bygga en ny högspänningsledning. Det kostar att ansluta nya som använder Jämtkrafts nät och förr fanns ett tak för hur många vi kunde ansluta. Men vi kommer inte att höja priserna för elkunderna, säger hon.

Enligt TT kommer Elmarknadsinspektionen att överklaga till kammarrätten.