Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny era påbörjad i New York

Efter 12 år blev det så dags för Michael Bloomberg att lämna posten som borgmästare i New York City. Dagen för avtackningen var enligt egen utsago en av de bästa i hans liv. Det är svårt att inte förstå varför, staden har gått från att ha varit rent livsfarlig att vistas i kvällstid, till att bli en närmast familjevänlig plats att strosa runt i efter mörkrets infall.

Första gången sedan 1993 kommer en demokrat nu att husera i City Hall, och Bill de Blasio har lovat att mer liberala vindar kommer att blåsa i the big apple. Skillnaden mot Bloombergs tid vid makten kommer antagligen att märkas relativt snabbt. De Blasio gick till val på att förändra vardagen för alla så kallat vanliga New York-bor, och i stället för att, som Bloomberg ofta beskyllts för, satsa mestadels av resurserna på Manhattan, kommer fokus nu även hamna på övriga stadsdelar.

Ingen kan egentligen beskylla Bloomberg för att ha misslyckats med borgmästaruppdraget. New York har rekordlåga nivåer av kriminalitet, turisterna flockas samt hälsostatusen bland invånarna borde vara den bästa på länge. Men en del av New Yorks ursprungliga charm sägs under årens lopp gått förlorad.

I sin iver att eliminera kriminaliteten har staden städats upp och renoverats så att vissa stadsdelar fått se en ny glansperiod. Dock har många småföretagare fått stänga ner sin verksamhet efter de påföljande hyreshöjningarna. Denna gentrifiering har lyckats rensa bort en del av buset men samtidigt också polerat ytan så till den grad att en väsentlig del av stadens själ försvunnit.

Detta hävdar i alla fall de Blasios anhängare, och den nye borgmästaren, 109:e i nummerordningen, väntas därför också höja skatterna för höginkomsttagare och sätta in ytterligare åtgärder för att radera de extrema skillnader som finns mellan fattiga och rika. Att ett skriande behov av åtgärder existerar har inte minst de allt mer ökande problemen med hemlöshet visat.

Senaste tiden har rapporterna kommit med allt jämnare mellanrum om att gränserna mellan de som har, och de längst ner, blivit allt finare. Skyddsnäten att fångas upp i är kostsamma för en vanlig löntagare, och numera är det tyvärr kortare avstånd än någonsin från ett ordnat liv med tryggt boende till att plötsligt hamna på gatan.

Just hemlösheten är ett av de mest akuta områden som den nye borgmästaren behöver ta tag i. Tidigare fanns det ofta boenden som familjer med låga inkomster eller sjukpenning kunde hyra, men hyrorna för dessa har skjutit i höjden och i många fall blivit fördubblade, vilket gjort att det tillkommit många fler än någonsin som söker tak över huvudet för natten vid stadens olika härbärgen. För att lösa detta behövs det byggas fler billigare bostäder.

Förutom detta gäller det såklart för de Blasio att inte rasera det brottsförebyggande fundament som Bloomberg så framgångsrikt konstruerat och som så oerhört framgångsrikt sänkt exempelvis mordstatistiken. Något som uppmärksammats är att de Blasio rekryterat Bill Bratton som ny polischef. Bratton är den som ligger bakom framgången i New York och sedermera även i Los Angeles, genom skiftat fokus till brottsbekämpning.

Förhoppningsvis lyckas de Blasio nu med att fortsätta säkerställa att New York förblir en av världens säkraste storstäder, men också med att minimera gapet mellan fattiga och rika. Utmaningarna måste tas på allvar. I annat fall kan den nye borgmästarens sejour i City Hall bli kort.

New Yorks nye borgmästare Bill de Blasio vinkar till publiken efter att ha svurits in i sitt nya ämbete 1 januari.