Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny expresslift på Vemdalsskalet

Vemdalsskalet får ett rejält lyft nästa säsong då en ny expresslift ser dagens ljus i den västra delen av skidområdet. Investeringen beräknas kosta 63 miljoner kronor och lift, nedfarter och snösystem ska vara färdigt 15 november.

De senaste årens starka tillväxt inom destination Vemdalen med skidområdena Klövsjö, Björnrike och Vemdalsskalet, har möjliggjorts genom stora satsningar på liftar och nedfarter. På skärtorsdagen presenterades ytterligare en stor investering.

– Vi kommer att bygga Väst Express på Vemdalsskalet, med nedfarterna där kommer det att innebära en total förvandlig av skidområdet väst på Vemdalsskalet, förklarar Torgny Svensson, chef för Skistar Vemdalen.

– Satsningen innefattar förutom den nya liften i västra delen även en fördubbling av skidåkningsytorna där och ett nytt kraftfullt system för snötillverkning.

Den nya liften kostnadsberäknas till 45 miljoner kronor och nedfarter samt snösystem beräknas kosta 18 miljoner. Väst Express kommer att ägas av Skalspassets Linbana AB, vars aktieägare är lokalt verksamma företag i området. Skistar, som är delägare i bolaget men även investerare när det gäller snötillverkning och nya nedfarter, kommer att arrendera och driva den nya liften. I investeringen har Tillväxtverket och länsstyrelsen i Jämtlands län beviljat investeringsstöd med totalt 11,7 miljoner kronor.

Vemdalen med sina tre skidområden Klövsjö, Björnrike och Vemdalensskalet har de senaste åren haft en stark tillväxt som delvis möjliggjorts tack vare stora förbättringar i skidområdet. Nu tar man steget vidare med en total förvandling av skidområdet Väst på Vemdalsskalet. Investeringarna innefattar den nya liften Väst Express, en fördubbling av skidåkningsytor och ett nytt kraftfullt system för snötillverkning. Den nya Expressliften ska stå färdig den 15 november och invigning sker annandag jul.

– Detta är en oerhört stor investering för Vemdalen. Vi är mycket glada över det förtroende som Skistar gett oss och det är nu upp till oss att bevisa att detta skapar ökad tillväxt och ökad lönsamhet, säger Torgny Svensson.

Fakta skidområdet Väst:

Väst Express: Längd 1170 meter, fallhöjd 320, kapacitet 2 800 pers/tim, åktid 3 min 17 sek, hastighet 6 m/sek, stolar med vindskydd samt helautomatiskt garage.

Liftleverantör: Leitner Ropeways

Nedfarter: En fördubbling av nuvarande åkytor

Snösystem: Området kan snöläggas till 100 procent på 150 timmar