Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny festival i Åre

Åre Kommun har tagit initiativet till och är med och finansierar nya Åre Mountainfestival. Tanken är att få folk att prova nya saker och förlänga säsongen. Något som familjen Bergeros-Lantz från Linköping nappade på.
– Det var en ren spontangrej. Vi kom på det i förrgår kväll, säger Åsa Bergeros.

Robert Lantz, Åsa Bergeros, 12-åriga Leo Bergeros och 8-åriga Hugo Lantz, har dragit på sig skyddsutrustning, färglada tröjor och rejäla crosshjälmar för att delta i en störtloppskurs på cykel. Eller i en MTB Downhill clinic, som det står i festivalprogrammet. Innan de kliver på bergbanan vid torget, tillsammans med sin guide, har de hunnit med att köra ett varv på egen hand.

– Det var nästan bättre än vad jag tänkt mig, säger Leo Bergeros.

Men det är inte bara mountainbike som finns med på programmet. De som kvitterar ut ett festivalband för 400 kronor kan testa klättring, kajak, vandring, slackline, skärmflygning med mycket mera. Det anordnas även uppvisningar och utställningar.

Den främsta målgruppen är nybörjare och flera av aktiviteterna är riktade till barn. Arrangemanget drog igång i torsdags och håller på fram till söndag. Under dagarna arrangeras även flera tävlingar i området. Några exempel är Cykeltävlingarna Tour of Jämtland och Pilgrimsloppet, Freerunning Speed and Style och House of Hygge Slakkline Battle. I Vålådalen har AXA Fjällmaraton samtidigt en vecka fylld av löpartävlingar med total 2 500 deltagare.

För projektledaren Peter Nilsson är uppdraget tydligt.

– Genom att öppna upp Åre med de här aktiviteterna för fler och genom att göra dem mer lättillgängliga förlänger vi säsongen och ökar beläggningen under den korta sommarsäsongen, säger han.

Förlagan till arrangemanget finns i Falun. Där arrangeras Scandinavian Outdoor Games, som redan andra året lockade flera tusen besökare. I Falun utgick arrangemanget från föreningars engagemang, men i Åre kom initiativet från Åre Kommuns näringslivschef Jan Andersson. Kommunen är med och bekostar med pengar ur näringslivsfonden, och arrangerar tillsammans med bland annat Holiday club, Åre Destinations AB och Skistar.

Förhoppningen första året är att sälja 500 festivalband, två dagar in i festivalen hade 200 sålts.

För linköpingsborna Bergeros har dagen och festivalen bara börjat. De har en svettig dag i pisten, där en tydlig strategi växer fram.

– Jag tror nog att jag måste tordas lite mer och åka en blå backe, inte bara gröna. Men det är jättekul, skitroligt rent utav, säger Åsa Bergeros.