Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny festival med fokus på Härjedalspipan

Det blir en ny folkmusikfestival nästa år med fokus på spelpipan som instrument i Lillhärdal i januari.

– Årets festival blev en succé, säger Flavia Devonas, producent på Härjedalens kulturcentrum.

Nästa års festival, som börjar den 16 januari, gästas bland annat av den bulgariske pipspelaren Theodosii Spassov som under 20 år turnerat över hela världen med sin kavalpipa. Han blandar folkmusik, jazz och klassisk musik i sina kompositioner.

– Vi tror att det finns ett stort behov av att göra pipan som instrument mer känd. Ett bra sätt att göra det är att ordna en festival, säger Flavia Devonas.

Flera framstående artister medverkar, bland annat fjöjtisten Anders Hagberg från Göteborg och duon Kaplan och Fiala från Tjeckien.

Traditionen att spela på hedepipa lever kvar i många syd- och östeuropeiska länder, och det finns en ambition att skapa ett större intresse kring pipspelandet även i Sverige. Därav namnet på festivalen "Härjedalspipan Revisited".

Härjedalspipan återupptäcktes under ett kulturhistorieprojekt på 80-talet och tillverkas nu av Gunnar Stenmark i Ås.

– Det är viktigt att Härjedalspipan sätts i ett större sammanhang, att man får se att det finns en lång tradition av pipspelande i Europa, säger Flavia Devonas.

Festivalen är en del av det "Det Nordliga Rummet", inom ramen för Umeå som Europas kulturhuvudstad 2014. I "Det Nordliga Rummet" samsas flera olika kulturhändelser som tar plats utanför Umeå. Härjedalens kommun, Länskulturen, Studieförbundet Vuxenskolan och Härjedalens Kulturcentrum samarbetar kring arrangemanget.