Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny förening ska skapa jobb

En ideell förening för arbetssökande har startat i Ragunda kommun. Målet är att skapa sysselsättning.

– Man har ju insett att om man söker jobb på en ort där det inte finns några jobb så blir man snart beordrad att flytta, säger Torbjörn Alander, som är projektledare för den ideella föreningen Gniiss som nyligen startat och ska hålla sitt första årsmöte på fredag.

en samlingspunkt för arbetssökande i området och tanken är att medlemmarna genom den kompetens de redan har ska skapa sina egna jobb.

– Just nu kollar vi intresse hos företag. Jag har träffat företrädare för fem Stockholmsbaserade företag som kan tänka sig att anställa personer här eller köpa vissa uppdrag som kan skötas på distans, förklarar Torbjörn Alander.

Som exempel på tjänster som efterfrågas hos dessa företag nämner han besöksbokning via internet och bokföring.

– Ett av företagen är på jakt efter ekonomer som kan jobba på distans. De behöver hjälp med inscanning av fakturor, kontering och bokföring.

Men företagen behöver veta om föreningen kan få fram den arbetskraft de efterfrågar – lyckas man inte med det kan jobben gå förorade. Och Torbjörn Alander har, med hjälp av den lokala Arbetsförmedlingen, försökt matcha den kompetens som finns mot behovet hos företagen – och det är här Torbjörn Alander stött på problem.

– Jag har problem att hitta kollegor. Det verkar inte finnas några ekonomer som vill ha jobb, inte enligt Arbetsförmedlingens rullar i alla fall, säger han.

– Vi kunde bara konstatera att det råder brist på utbildade ekonomer men Arbetsförmedlingen ställer upp med utbildning om vi hittar de som vill utbilda sig.

– Tills arbetslösheten har löst sig, säger Torbjörn Alander.

– Föreningens mål är att skapa möjligheter med sysselsättning. Och det sker i samarbete med Arbetsförmedling, kommunen och olika organisationer.