Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny förvaltning och chef i Östersunds kommun

Från nästa år har Östersunds kommun en egen kultur- och fritidsförvaltning.
Chef för den nya förvaltningen blir Johan Palm, nuvarande chef för kultur- och fritidsnämndens kansli.

Det var i våras som kommunfullmäktige beslutade att kultur- och fritidsnämnden ska bli en traditionell nämnd med en egen förvaltning.

I nuläget är kultur- och fritidsnämnden bara en beställarnämnd – med tillhörande kansli – som beställer tjänster av de andra förvaltningarna.

Förändringen var en del av en större översyn av nämnder och styrelser i kommunen.

Nu är det klart att kultur- och fritidsförvaltningen startar 1 januari 2015, som en slags omvandling av kultur- och fritidsnämndens kansli.

Chef blir Johan Palm, som är den nuvarande chefen för kansliet.

Han kommer som förvaltningschef att bli direkt underställd den politiska nämnden.

Det är mest inom kulturområdet som förändringen märks. Kulturskolan och biblioteket kommer att ligga under den nya förvaltningen, i stället för som tidigare under barn- och utbildningsförvaltningen.

– Jag får ett utökat ansvar och får mer personal under mig, säger Johan Palm och tillägger att han ser fram emot uppdraget med tillförsikt.

En av frågorna han tror sig komma jobba mycket med under nästa år är ”kulturhusutredningen”, det vill säga den planerade upprustningen av Storsjöteatern och det tänkta bygget av en konsertlokal, troligen i anslutning till biblioteket.

Karin Thomasson (MP) – ordförande för kultur- och fritidsnämnden – är glad för förändringen och ser den som en upprioritering av kulturen i kommunen.

– Det här innebär att nämnden får en annan möjlighet att arbeta med kultur, säger hon.

För medborgarna kommer den nya organisationen att göra saker tydligare, enligt henne.

– Det har varit väldigt otydligt när man har fått hänvisa människor till barn- och utbildningsförvaltningen i vissa fall, som exempelvis när kulturskolan hade problem med radon i sina lokaler i Folkets hus. Framför allt blir det tydligt vem som är ansvarig, säger Thomasson.

Den nuvarande organisationen bygger på ett tidigare beslut om beställare/utförare, som man redan har lämnat när det gäller vård, omsorg och skola.

När det gäller fritidsdelen kommer dock upplägget med beställning vara kvar, genom att kultur- och fritidsnämnden använder den tekniska förvaltningen i jobbet med fritidsanläggningar.

Omorganisationen gör att man behöver tillsätta en ny tjänsteman på den nya förvaltningen, men det är ännu inte helt klart hur tjänsten ska utformas.