Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny handrem gav OS-medaljer

En handrem för skidstavar framtagen av studenter på Mittuniversitetet ligger bakom medaljregnet under vinter-OS.

Under ett och ett halvt år har en rem med tillhörande stav utvecklats av studenter på Mittuniversitetet i Östersund.

Remmen blev färdig bara veckor före vinter-OS och användes under OS av skidåkare som Teodor Peterson, Lars Nelson och Calle Halvarsson.

Det startade som ett examensarbete förra våren där företaget Skigo la ut ett uppdrag på de två studenterna Arvid Larsson och Fred Sundström vid Sportstech i Östersund. De två kläckte idén att använda en ny form av låsning på handremmen på längdstavar.

– Den nya remmen har ett vridspänne med vajerlåsning i stället för kardborreband. Den ger bättre passform och enklare justering. Remmen kan spännas hårdare och ge mer direktkontakt ner i staven. Dessutom kan man justera den snabbt under skidåkningen, förklarar Andreas Karlsson, produktutvecklare på Skigo.

Än så länge är det bara vissa elitåkare som fått pröva staven.

– Det har gått över förväntan, helt chockerande. Vi började testa den här bara någon månad innan OS. Veckan innan OS levererades stavarna med de nya remmarna, säger Andreas Karlsson.

Att den fungerade bra visar medaljskörden under OS-veckorna i Sotji.

– Det är två delar med den här remmen som är bra. Dels gör formen på remmen att den sitter väldigt bra på handen och sen känns det nya spåännet säkrare, kardborre kan alltid släppa, Nu kan man justera spännet allt eftersom, säger Teodor Peterson efter en kort skidtur i spåren kring ÖSK.

– Det kanske inget som gör att man åker så mycket fortare men remmen har sett likadan ut i tio år så där fanns utrymme för utveckling, säger han vidare.

Handremmen är en viktig detalj i skidåkningen. Där sker kraftöverföringen mellan kropp och stav. Remmen som utvecklats av Skigo produceras av Lindevalls industri i Östersund.

– Remmen är nu till 99 procent färdig, nu återstår lite finjusteringar. Sen håller vi också på at utveckla stavröret med nya material. Vi tittar också på en ny typ av truga som gör att själva pendelrörelsen blir lättare, förklarar Andreas Karlsson.

Än så länge finns bara remmen på de mest avancerade stavarna, och för de mest avancerade skidåkarna. Men redan nästa höst ska de finnas ute i handeln.