Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ishall byggs – trots besparingar

Stora nedskärningar ska göras nästa år, men kommunen fortsätter ändå att bygga och investera för stora belopp. 100 miljoner kronor till en ny ishall står kvar.

Annons

I flera års tid har Östersunds kommun investerat för mer än 300 miljoner kronor per år. Förskolor, äldreboenden, Stortorget och Storsjöbadet och mycket mer har byggts nya eller renoverats.

Även 2010 kommer investeringsnivån ligga på 320 miljoner kronor.

100 miljoner kronor är vikta för en ny ishall. Det tänker kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) och övriga i kommunledningen stå fast vid.

– Det är ett bekymmersamt läge, så är det. Men man måste ändå se att investeringar ger jobb och det i sin tur skatteintäkter. Dessutom är det lägre byggkostnader i lågkonjunktur, säger AnnSofie Andersson.

Hon menar att kommunen har behov av anläggningen.

– Vi har en projektgrupp som jag leder, och den utgår från vad anläggningsgruppen, där idrottsrörelsen var med, kom fram till. Det är tre idrotter: issporterna, gymnastik och basket som har behov av nya lokaler. Vi vill ändå satsa på barn och ungdomar som bor här.

Nedskärningarna i år blir 40 miljoner kronor och nästa år 70 miljoner kronor, vilket bland annat drabbar skola och barnomsorg.

– Men skulle vi ta bort 100 miljoner i investeringar så betyder det inte att det då uppstår 100 miljoner kronor till annat. Det är som om man lånar till att köpa en bil, man måste betala ränta och amorteringar varje månad, man har inte hela summan till annat.

Men ju hög re investeringsnivå desto högre kostnader, när räntor betalas, så kommunen drar trots allt på sig högre kostnader?

– Jo, men det vore annat om vi investerade i det som var onödigt.

Raset i skatteintäkter som väntar tog kommunledningen på sängen.

– Tyvärr brukar inte prognoserna från SKL vara för pessimistiska utan stämma ganska bra.

Utöver ishallen har kommunen i sin investeringsbudget satt upp förskolebygge på Frösön för 25 miljoner kronor, 15 miljoner kronor för att skapa 10 nya förskoleavdelningar, Frösöbron ska renoveras för 13 miljoner kronor och ett grupp boende för 10 miljoner kronor som de största projekten. Vissa projekt sträcker sig över flera år.

AnnSofie Andersson och projektgruppen ska 30 april presentera hur ishallsplanerna ska gå vidare.