Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny jättesmäll för Bergsåker – två profiler till lämnar: "Finns flera orsaker"

Sedan tidigare är det klart att Robert Bergh lämnar Bergsåker för att bli Åbytränare.
Nu kommer nästa smäll. Svante Båth och Ulf Ohlsson kommer från och med nästa år inte tillhöra Bergsåker.
– Det är ett stort avbräck att vi flyttar och det försvinner mycket bra hästar. Samtidigt finns det många duktiga killar där som kommer slå sig fram, säger UIf Ohlsson.

Ett år efter att Bergsåker smält förlusten av Robert Bergh, som blir Åbytränare inom kort, kommer nu två tunga förluster till. Perssonbloggar.se rapporterade om detta under fredagsförmiddagen, och Sporten kan nu bekräfta att Svante Båth och Ulf Ohlsson lämnar Bergsåker under nästa år.

Läs Eric Westlunds krönika: "Beskedet är en spark i skrevet för Bergsåkerstravet"

Svante Båth, som har 70 hästar på Bergsåker i nuläget, kommer under de kommande månaderna att flytta hästar till Knivsta. Något som innebär att travtränaren har fler hästar i Knivsta än Bergsåker och därmed blir han automatiskt Solvallatränare, enligt Svensk travsports regelverk.

– Det är ingen hemlighet och inget jag kan göra något åt. Filialen i Knivsta har successivt ökat och blivit större. Någon gång under 2016 kommer jag ta hela Jim Fricks gård. Jag har redan 60 boxar där nu, det blir 68 i november och ännu fler nästa år, förklarar Båth och fortsätter.

– Jag kan inte styra detta. Som ST:s reglemente är så blir det så här. Jag kommer ha fler hästar i Knivsta än på Bergsåker och då blir jag automatiskt Solvalla-tränare. Det blir min huvudsakliga bas på grund av att jag kommer ha fler hästar där. Jag visste inte om detta förrän Solvalla berättade detta i augusti-september. Jag trodde det handlade om var man bodde, men det beror på var den huvudsakliga basen är.

Läs mer: Travbanechefen om tunga beskeden

Svante Båth kommer fortfarande att ha kvar sin gård i Kovland och räknar med att runt 60 hästar blir kvar på Bergsåker. Antalet i Knivsta kommer att öka från dagens 60 till 85-90 hästar.

– Jag har unghästar som ska upp från Skottorp, 35-40 stycken, och då fyller jag på i Knivsta. De kommer till Sundsvall först och då måste jag automatiskt flytta hästar till Knivsta för att få plats på Bergsåker.

Ulf Ohlsson, en av Sveriges bästa kuskar, är Bergsåkers andra stora avbräck. Från att i princip endast varit en "norrlandskusk" har han på slutet fått allt mer uppdrag i sydligare delar av Sverige. Det, tillsammans med att hans dotter börjar studera i Uppsala, är två anledningar till att Ohlsson flyttar.

– Vi har tittat på ett hus utanför Knivsta, Stockholm och går besiktningen igenom flyttar vi.

Varför lämnar du?

– Det finns flera orsaker till att jag lämnar. Jag är jättemycket runt Knivsta och har redan en lägenhet där. Tittar man på mitt schema också så känner jag dagar och timmar att bo där nere. Sedan har jag en dotter som ska studera i Uppsala. Hon kommer kunna ta min lägenhet och det är bara tio minuter till vårt nya hus. Det känns bra att vi kommer kunna träffas mer.

Trots att Ulf Ohlsson byter Bergsåker mot Solvalla kommer han att tävla lika mycket i Norrland som tidigare.

– Enda skillnaden är att jag inte står som Bergsåker-tränare. Det blir så automatiskt tyvärr.

Robert Bergh, Svante Båth och du lämnar nu, vad betyder det att tre stora profiler lämnar Bergsåker?

– Det är inte bra för Bergsåker såklart. De tappar reklam och PR nu, sedan två stora namn i Båth och Bergh. Det är ett stort avbräck att vi flyttar och det försvinner mycket bra hästar. Samtidigt finns det många duktiga killar där som kommer slå sig fram. Jag kommer också köra där uppe, så mig blir ni inte av med.

LÄS MER: Klart: Bergh lämnar Bergsåker