Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny jazzgrupp till Jazzköket

Jazzvokalgruppen Stockholm Voices är ute på Norrlandsturné. På torsdag kommer de till Östersund för en spelning på Jazzköket.

Stockholm Voices är en relativt nybildad grupp. För ett år sedan släppte de en demo och i somras gav de sina första offentliga spelningar.

Men idén om att bilda jazzvokalgruppen föddes långt tidigare.

– Jag var på en konsert med jazzvokalgruppen New York Voices när de besökte Stockholm 2011 och då gick det upp ett ljus för mig. Det var som att det tändes en eld inom mig och jag tänkte att wow, det är det här jag ska göra, säger Gunilla Törnfeldt, gruppens sopran, arrangör och konstnärliga ledare.

Hon värvade sin kamrat från musikhögskolan, alten Maria Winther, och senare barytonen Jakob Sollevi och tenoren Alexander Lövmark.

– Det tar lite tid att bygga upp en sådan här grupp, vi bor dessutom i olika städer och kan inte repa så ofta. Det här projektet har fått växa fram, men nu är vi redo att lansera oss, säger Gunilla Törnfeldt.

Stockholm Voices har valt att bygga stora delar av sin repertoar på Monica Zetterlund och Bill Evans klassiska jazzalbum "Waltz för Debby". De tolkar hela skivan tillsammans med sitt fyra man starka kompband.

– Det är en stor grej för jazzvokalgrupper, att tolka andra stora jazzmusiker. När jag bildade det här bandet funderade jag på vad vi skulle kunna tolka och kom att tänka på "Waltz for Debby", säger Gunilla Törnfeldt och fortsätter:

– Det är en svensk skiva, den är inspirerande och den har färgat många.

De har också valt att låna några arrangemang av de stora förebilderna New York Voices. I sommar spelar de in sin tolkning av "Waltz för Debby", som planeras släppas senare i höst.