Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag mot äktenskapstvång införs

Det nya brottet äktenskapstvång kan införas i svensk lag till sommaren, enligt ett förslag från regeringen.

– Också förberedelser kommer att kunna lagföras, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

På tisdag är det tolv år sedan Fadime Sahindal mördades i Uppsala av sin pappa. På söndagen hölls en minneshögtid för henne och andra offer för hedersrelaterat våld på Berns i Stockholm, med tal, sång och scener ur föreställningar.

– Jag tror att det är viktigt att samhället känner till hur det fungerar i andra kulturer som har den här tragiska hederskulturen, som påverkar många, speciellt unga kvinnor, säger Reshaw Palinuro, som själv utsatts och skrivit en bok om sina upplevelser.

Justitieminister Beatrice Ask säger att frågan riskerar att glömmas bort, om den inte ständigt uppmärksammas. Hon presenterade lagförslaget under minneshögtiden.

– Jag hoppas att det ska få fler att inse värdet av att själv bestämma vem man ska gifta sig med och att vi ska kunna förebygga det tvång och den press som många ungdomar upplever, säger hon till TT.

Det blir olagligt för föräldrar och släkt att pressa en ung person att gifta sig. Brottet ska kunna leda till fyra års fängelse. Även förberedelser blir olagliga, liksom att försöka kringgå reglerna genom att tvångsgifta bort någon i utlandet eller genom informella äktenskap.

Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna, är spontant positiv.

– Det är viktig lagstiftning som kommer på plats. Både för att i sak hindra tvångsäktenskap, men också för att ge de här ungdomarna ett besked om att de kan fatta ett eget beslut, säger han.

Förslaget ska presenteras för lagrådet. Till sommaren kan det införas.

– Jag hoppas verkligen att vi får ett brett stöd från riksdagen, och jag tror det också, säger Beatrice Ask.