Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny låt på plåt

När plåtslagarföretaget Hallströms firar 100 år gör de ljuv musik – av sina egna produkter.

Projektledaren Janne Strömstedt är upprymd när han tar mig till en utvald verkstad, som under de senaste dagarna fått tjänstgöra som replokal. Fem musiker har där tillsammans lärt sig att traktera ett nytt instrument.

– Det är unikt och har tagits fram för ändamålet helt i plåt av slagverkaren och kompositören Petter Berndalen, berättar Janne Strömstedt som själv också är musiker i bland annat Triakel.

Musikerna i fråga är i själva verket fyra verkstadsarbetare ledda av just Berndalen. Han fick i uppdrag att både göra ett instrument och skriva ett nytt stycke musik för detsamma. Två av hans fyra medmusikerna har ingen tidigare musikalisk erfarenhet.

– Det känns riktigt nervöst. Det är svårt att spela på gehör, men det är bara att försöka få in takten, säger Martin Vallgren som till vardags är maskinoperatör.

Redan vid sitt första besök i Hallströms verkstadslokaler hörde Petter Berndalen möjligheter i snart sagt varenda vrå.

– Absolut, det var bara att gå fram till vad som helst och lyssna. I princip allt lät bra, säger Petter och ler.

Av bland annat olika rör, lock och plåtar ställde han samman det stora instrumentet som spelas med bland annat knytnävar och mallets – trumpinnar med vadderad topp. Men än så länge har varken instrumentet eller dess musik fått något namn.

– Det går inte att sortera musiken i en genre eftersom den aldrig spelats förut, säger Petter.

Undertecknad skulle närmast förklara musiken som rytmisk och klangrik, och något som vågade musiker som Tom Waits troligen skulle älska att använda sig av. Kanske är det fråga om plåtslagverk kort och gott.

Hallströms verkstäder i Nälden 100 år. Lördag 13 september klockan 11–15. Bland övriga innehållet kan bland annat nämnas att folkrockarna Hoven Droven underhåller.