Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny leverantör av matlådor orsakar oro bland äldre

Det är inte längre hemvårdspersonalen som ska dela ut matlådorna till de äldre i Åre kommun. Leveransen ska i stället göras av arbetsmarknadsenheten. Men både personal och vårdtagare anser att det varit dålig information om det nya systemet vilket lett till oro.

Annons

Det nya systemet med matlådor innebär att arbetsmarknadsenheten kör ut matlådor tre gånger per vecka i stället för tidigare sju gånger i veckan av hemvårdspersonal.

– Det är inte längre vårdpersonal som ska leverera matlådorna utan vårdpersonalen ska göra det som de är utbildade för att göra, säger Yvonne Edlund som är hemvårdschef på Åre kommun.

En annan nyhet är att brukarna erbjuds att välja bland fler maträtter än tidigare. Antingen enklare maträtter som omelett för 39 kronor, husmanskost för 48 kronor eller lite finare mat som fläskfilé för 55 kronor.

– Det är definitivt ingen kostnadsminskning utan en kvalitetsökning. Centerpartiet vill inte att det blir någon försämring av maten, säger Peter Jansson (C) som är ordförande i socialnämnden.

Enligt Yvonne Edlund ville kommunen informera de äldre om förändringarna i ett tidigt skede och därför skickades ett brev redan i juni. Men när de nya listorna i förra veckan började delades ut tycks informationen inte varit tillräcklig. Personalen har inte fått veta exakt hur de nya leveranserna ska skötas och de kan därför inte ge svar till de äldre som vill veta mer.

Maria Jacobsson, Kommunals skyddsombud i Järpen, hoppas få svar på alla frågorna på ett möte med arbetsgivaren.

– Felet är att det inte varit någon samverkan. Om någon ur personalen hade fått vara med i den grupp som har bestämt så skulle det inte ha blivit sådana här problem.

Yvonne Edlund är förklarar att förändringar ofta leder till oro bland personalen vilket kan spridas till brukarna.

– Jag upplever inte att det varit dålig information. Men vi får ta till oss det och prata med cheferna i de olika områdena, säger hon.

Om man alltid väljer de billigaste rätterna som soppa eller omelett varje dag får man i sig tillräckligt mycket näring?

– Det kan jag inte svara på. Jag vet inte hur mycket energi man får i sig om man väljer de rätterna. Matlådan är bara en del av dygnens näringsintag. Men vi följer det väldigt noga och personalen är observanta och meddelar om de ser om det finns risk för undernäring till enhetschef eller sjuksköterska, säger Yvonne Edlund.