Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lift i Björnbergsbacken lyfter Svegs alpina

Nu monteras en ny lift i Björnbergsbacken.

Ett efterlängtat byte för Svegs ­alpina då den gamla liften hade snart 50 år på nacken.

Annons

Under de senaste åren har eldsjälarna i Svegs alpina mekat lika mycket med liften som de har åkt skidor uppe på Björnberget. Därför blir det ett stort lyft när de den här vintern kan transportera upp alla skidåkare med en ny lift.

– Kapaciteten kommer att bli mer än fördubblad. När vi hade tävling i vintras kunde vi dessutom bara köra med varannan bygel eftersom liften inte orkade mer, berättar Rickard Teir, som höll på med monteringen av liften när ÖP hälsade på.

Precis allting kommer inte att bytas ut. Bågarna och vajern fungerar fortfarande, men motor, drivstation, vändstation och alla linhjul kommer att bytas ut. En montör har funnits på plats men annars är det ideellt arbete som gäller.

– Målsättningen är att det ska vara öppet på juldagen, då brukar vi alltid ha öppet, säger Rickard Teir, som tror att liften är klar om två veckor.

– Då ska motorn kopplas in, men sedan måste ju vajer och hjul justeras så att den går fint.

Samtidigt som liftbygget passar klubben på att bygga ut sin serverings och sekretariatbyggnad.

– I anslutning till byggnaden har sätter vi upp ett pistmaskinsgarage och dessutom bygger vi en uthyrningsdel, säger Rickard Teir.

Till uthyrningen har klubben fått välkommen hjälp då Skidshopen på Vemdalsskalet och Björnrike skänkt utrustning.

– Det är skidor och pjäxor som de bytt ut i sin uthyrning, men de fungerar alldeles utmärkt här, säger Rickard Teir.

En viktig sak fattas för att det ska kunna bli invigning under julen.

– Vi får hoppas att han däruppe är med oss och ordnar lite snö nu, säger Teir, som räknar med att det ska bli en rolig vinter uppe på Björnberget.