Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny metod kan revolutionera isfisket

När Anders Bodin från Vemhån besökte Vildmarksmässan i Älvsjö i mitten av mars så fastnade han för en monter där man demonstrerade ismete med stående spö. Det är ett nytt sätt att fiska gädda under vintern där man har ett haspelspö med vanlig rulle istället för pimpelspö eller angeldon.

Han tyckte att fiskesättet verkade intressant och frågade Hasse Liljecrantz, mannen som hade montern, och också berättade om detta sätt att fiska, om han kunde komma upp till Härjedalen och visa upp hur det fungerade i verkligheten ute på en sjö eller tjärn.

Bara drygt en vecka senare fanns Hasse Liljecrantz och en av hans medhjälpare på plats i Kårtjärn som ligger fyra km rakt norr om Glissjöberg. Med ett stort antal haspelspön stående på en vagn med hjul började förevisningen ute på Kårtjärns is.

Dagen till ära sken solen från en klarblå himmel och även vinden lyste med sin frånvaro. Förutsättningarna hade inte kunnat vara bättre än den var lördag den 29 mars. Det var en av vinterns vackraste och varmaste dagar ute på Kårtjärns snöfria is. Nu skulle det visas upp hur man med stående spö med påsatt magnetvippa och spöhållare, vanlig trekrok storlek 4 eller 6, och mört som agn skulle locka någon av Kårtjärns gäddor att hugga.

Och visst fanns det gäddor som högg, hela 9 stycken, varav den största vägde över 5 kg. Efter att ett hål borrats med den 25 cm stora motordrivna isborren tog Hasse Liljecrantz fram en vanlig batteridriven borrmaskin med 12 mm borr och gjorde ett hål runt 20 cm från det stora hålets kant. I detta hål sticker man ner spöet med påsatt spöhållare. När detta är gjort fäster man Hasses egen patenterade uppfinning, magnetvippan, på spöets topp.

Därefter tar man rullens lina, gör en ögla, fäster ett lodsänke, och mäter djupet. Sedan görs en ny ögla med detta djup som mått och som hängs upp i magnetvippan samtidigt som agnet, i detta fall en mört, krokas fast i trekroken i närheten av ryggfenan och släpps ner i hålet. Viktigt är att rullens bygel lossas så att linan kan löpa fritt i detta skede. Fisket kan börja. På långt håll syns de utsatta spöna med sin magnetvippa med gul boll.

Om en gädda hugger åker vippan upp när linan dras loss från upphängningen och den påsatta bjällran plingar. Då går man fram, lossar magnetvippan från spöet och lyfter det ur hålet på isen och hanterar haspelspöet på samma sätt som vid fiske under sommartid. Vevar in tills linan blir spänd, känner av hur gäddan reagerar och gör ett kraftigt motryck så att gäddan fastnar i trekroken i vilken mörten, agnet var fäst.

Svårare än så är det inte att få en gädda om allt fungerar och det gjorde det åtminstone nio gånger under dagen på Kårtjärn. Ett nytt, roligt och spännande sätt att fiska gädda på var både min och många andras åsikt om detta sätt att lura upp gäddorna ur djupet.