Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mötesplats på historisk mark

/
 • Frösö Park börjar ta form. Här rycker platschefen för Attacus Bygg i entrédörren.
 • Badrummen kommer som färdiga moduler med kakel, speglar och porslin. Allt fixt och färdigt.
 • Nu är den inbyggd provisoriskt, men här kommer en altan i direkt anslutning till baren att stå färdig i början på maj.
 • Restaurangen med frukostavdelningen i bakgrunden tar form.
 • Telefonen ringer hela tiden under intervjun. – 20-30 samtal i timmen blir det lätt, säger August Gärdeman, platschef Attacus Bygg
 • Konferenslobbyn ligger på markplanet. Härifrån styrs verksamheten i de 17 konferensrummen.
 • Hotellbyggnaden är helt ny och ska rymma 115 rum och sviter. Av gamla restaurang Murklan återstår bara skalet, allt annat är nytt.
 • – I början på maj ska hotellet vara klart, lovar August Gärdeman, platschef på Attacus Bygg
 • – I början på maj ska hotellet vara klart, lovar August Gärdeman, platschef på Attacus Bygg

Under medeltiden genomfördes det första Jamtamotet på Frösön. I dag byggs en helt ny mötesplats på ön. Kom med in på husesyn på Frösö Park.

Annons

Jamtamot betyder "jämtars möte" och var under den tidigare medeltiden det självständiga Alltinget på Bynäset på Frösön i Jämtland. Här samlades årligen invånarna den 12 mars för att beskluta om Jämtlands utveckling och framtid.

Nu, flera hundra år senare, växer en ny mötesplats fram. En mötesplats med 140 hotellrum, spa, gym restauranger och barer.

Bygget omfattar två delar. Dels en nybyggnad som ska inrymma samtliga hotellrum, men också en total ombyggnad av gamla Murklan som ska rymma allt det andra som hör till ett hotell. Just nu arbetar cirka 80m byggjobbare på anläggningen och allt ska stå klart inom 50 dagar.

– Att bygga om ett redan befintligt hus är i min värld en betydligt större utmaning än att bygga nytt. När vi bygger nytt är det bara de problem vi själva skapar. I samband med ombyggnad kan vad som helst dyka upp, säger Agust Gärdeman, platschef för Attacus Bygg.

Gärdemans telefon ringer konstant under mitt besök. 20-30 samtal i timmen är inget ovanligt.

– Dessutom kommer det in folk på kontoret. Det gäller att kunna hålla många bollar i luften, säger han samtidigt som han förklarar att han älskar jobbet.

– Det är otroligt omväxlande, nya utmaningar hela tiden som vi löser tillsammans som ett team, försäkrar han.

Han verkar vara inte så lite stolt då han tar oss med på en rundvandring. Redan i lobbyn får man en föraning om vad som väntar.

– Man har lagt väldigt mycket pengar och krut på att lyfta fram fjällvärlden och utsikten. Även utemiljöerna kommer att anpassas för att lyfta fram närheten till fjällen, säger Gärdeman.

En stor del av hela byggets 5 000 kvadratmeter upptas av ett spa som omfattar två våningar och 1000 kvadratmeter.

– Hela anläggningen plus ett gym på dryga 300 kvadratmeter blir tillgängligt för alla, alltså inte bara hotellgästerna utan för allmänheten, säger August som sen försvinner bort mot nya problem som måste lösas.

Tiden är knapp - om 50 dagar ska hotellet invigas.

Läs mer:

Nu är hotellbygget på gång på Frösön

Så blir hotell Frösö Park

Nya hotellet håller tidsplanen

Petter Stordalen flyttar in på Frösö Park