Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny myndighet kan hamna i Östersund

Östersund Inrätta en ny myndighet för jakt och förlägg den i Östersund, föreslås i ny utredning. Naturvårdsverket har inte skött jaktfrågan tillräckligt bra, enligt utredningen.

– Förslaget är oroväckande, säger Marie Andersson på Naturskyddsföreningen.

Utredningen, som Sveriges Radios Ekot rapporterade om i går, föreslår bland annat att en ny myndighet ska skapas för jaktfrågor. I dag är det Naturvårdverket som sköter den typen av frågor, men myndigheten har enligt Ekots rapportering inte skött det tillräckligt bra. Det har varit för mycket fokus på naturvård och för lite på jakt.

Enligt uppgifter till Ekot kommer den nya myndigheten att delas upp på tre orter i Sverige: Östersund, Jönköping och Grimsö. Anledningen är att det redan i dag finns flera myndigheter och viltforskning på orterna.

Marie Andersson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Jämtland och Härjedalen, är kritisk till förslaget om en ny myndighet.

– Vi tycker att det här är oroväckande. Naturvårdsverket värnar mycket om naturvärden. Skulle det bli en "jaktmyndighet" så tror jag att risken ökar för att man skjuter av rovdjuren, säger hon.

Hon säger att Naturvårdverket har gjort ett bra jobb och hon är orolig för hur en eventuell framtid kommer att se ut.

ÖP har pratat med Bo Sköld, Svenska Jägareförbundets generalsekreterare, som inte vill kommentera frågan innan han har läst utredningen.

Men Torbjörn Lövbom, ordförande i förbundets rovdjursråd, säger till Ekot att det i dag finns fler rovdjur i Sverige än på hundra år och att det därför inte behövs samma fokus för att skydda djuren.

Utredningen, som kommer på uppdrag från regeringen, presenteras i dag.