Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny myndighet ska bli världsledande

Det är fortfarande oklart kring hur många som får gå, men den nya analysmyndigheten får internationell spets lovar chefen.

Östersund får två nya myndigheter när ITPS, Nutek och Glesbygdsverket läggs ner 1 april. I stället bildas Tillväxtverket och Tillväxtanalys. Den senare får 35 tjänster och huvudkontoret i Östersund. Ytterligare 7 tjänster finns i Stockholm och 18 tjänster i utlandet.

– Vi ska skapa något med internationell slagkraft i Östersund, säger den tillträdande generaldirektören Dan Hjalmarsson, som i samma andetag nämner de sex världsmetropoler som myndigheten kommer att ha fast personal anställd.

– Washington, San Francisco, Peking, New Delhi, Tokyo och Bryssel, och huvudkontoret i Östersund blir noden i det nätverket.

Ambitionen är att sätta Östersund på kartan med internationellt samarbete i olika nätverk kring allt som rör tillväxtpolitik och analys. Samtidigt ser han en möjlighet att samverka redan på hemmaplan med andra statliga myndigheter som Sika, Naturvårdsverket och Tillväxtverket och skapa ett kunskapskluster inom Campusområdet.

– Det finns bra kompetens i myndigheterna här, och jag vill hitta samarbete redan från dag ett med Mittuniversitetet och biblioteket med flera.

beklagar samtidigt att det kommer att bli en viss övertalighet när tre myndigheter blir två.

– Jag är den förste att vara ledsen över att hälften av de administrativa jobben inte får plats hos oss, men jag hoppas att de i stället får plats i Tillväxtverkets organisation.

Hur många som blir utan tjänster vill han i dag inte svara på, men 24 mars ska allt vara klart, men ingen som arbetat med kärnverksamheten ska behöva gå.

Han säger sig vara imponerad av all den kunskap som finns bland personalen inom Glesbygdsverket.

– Deras databaser är av högsta kvalitet och jag visste inte att det fanns en sådan kompetens där.

Den nya myndigheten Tillväxtanalys får samtidigt mindre resurser. Penningpåsen från staten innehåller knappt 80 miljoner kronor. En stor kostnadspost är all den statistik som köps in externt från exempelvis Statistiska Centralbyrån. Men mer pengar hade behövts till att handla upp externa konsulter.

– Men vi har i stället säkrat för att ha kvar analytikerna, säger Dan Hjalmarsson som hävdar att han också har ett landsbygdsperspektiv på tillväxt.

– Jag tror att tillväxt kan uppstå var som helst, och inte bara i storstäderna.