Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny myndighet till Östersund

Från 1 juni blir Östersund en av två delar av nya Statens servicecenter med drygt 100 anställda. Det är statstjänstemän som byter arbetsgivare.

Men på sikt kan det bli nya jobb.

– Det är svårt att säga när och om det blir nya arbetstillfällen, säger Charlotte Johansson Ahlström från Göteborg som är huvudsekreterare i Servicecenterutredningen.

På torsdagen ledde utredningen till att regeringen fattade beslut om att inrätta den nya myndigheten.

Syftet är att allmänt effektivisera statliga myndigheters administration genom att de köper tjänsterna av Statens servicecenter.

Centret bildas genom två avknoppningar, från Försäkringskassans verksamhetsstöd i Östersund och Skatteverkets verksamhetsstöd i Gävle, och beräknas ha 125 anställda vid utgången av 2012.

Det blir då samma antal färre försäkringskasseanställda i Östersund och skatteverksanställda i Gävle.

Om huvudkontoret placeras i Östersund eller i Gävle bestäms under våren då även en generaldirektör ska utses.

Förutsatt att 85 procent av landets statsanställda ansluts till Statens servicecenter, och centrets tjänstemän jobbar lika effektivt som de gjort inom Försäkringskassan och Skatteverket, så beräknas vinsten för staten bli 295 miljoner kronor per år.

Om Statens servicecenter får nya uppdrag, till exempel att sköta elektroniska beställningar och e-diarier, så blir det nyanställningar.