Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny nationalpark kan bli verklighet

Motståndet mot en nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags var tidigare så stark att processen kom av sig.

Nu säger de flesta ja till att gå vidare med planerna.

Annons

Strax före jul blev det klart vad remissinstanserna svarar på frågan om planerna på ny nationalpark ska utredas ytterligare. Svaret är ett rungande ja.

Tidigare envisa motståndare som Bergs kommun och Ljungdalens skoterklubb är två av 13 tillfrågade som är positiva till att processen ska gå vidare.

De enda som svarar nej är Statens Fastighetsverk och helikopterföretaget HeliScan/Mogmac.

Av de åtta privatpersoner som hört av sig är det mer jämnt. Fyra är direkt positiva medan tre svarar nej och en person säger "vet ej".

Bland de positiva finns förutom Bergs kommun och skoterklubben också Handöls sameby, Åre kommun, Jägarförbundet och Svenska igloklubben.

Men de som förr slog bakut och sa nej återkommer nu med öppna frågor. I stället för att säga nej i rädsla för vad som ska hända med jakt, fiske och skoter, menar nu organisationerna att man vill veta mer om detta innan man bestämmer sig för ja eller nej till park.

Speciellt Bergs kommun har detta som brasklapp; först när man vet mer om jakt och skoter kan man säga ja eller nej. Men de frågorna har inte förstudien kommit in på, vilket den fortsatta processen alltså ska svara på.

Samebyarna understryker särskilt att deras rättigheter inte får urholkas i en eventuell park.

Den som är mest negativ; Fastighetsverket, menar att förstudien inte visar att en nationalpark ger bättre skydd av biologisk mångfald än vad dagens reservat gör. Underlaget borde ha varit djupare, menar verket.