Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny organisation får flera anställda att lämna Östersunds församling

Det är turbulent i Svenska kyrkan i Östersund. På kort tid har flera anställda lämnat Östersunds församling.

Ett tiotal personer har det senaste året antingen slutat eller tagit tjänstledigt från församlingen i Östersund. En av orsakerna som flera uppger är en uppslitande omorganisation.

Tidigare fanns det fem olika distrikt inom Östersunds församling. Nu har distrikten slagits samman till en enhet. Det i sin tur har gjort att flera av de anställda fått andra arbetsuppgifter.

Den tidigare sjukhusprästen Bengt Ljungberg har slutat och fått en ny tjänst i Nyköpingstrakten. Det finns flera orsaker till flytten – bland annat ville han och familjen söderut. Men att hans tjänst som sjukhuspräst förändrades i Östersund – han skulle även arbeta ute i församlingarna och inte bara på sjukhuset – påverkade hans beslut att söka sig bort.

– Den tjänst som jag sökte och ville ha i Östersund var som sjukhuspräst. Ändringen av tjänstens innehåll påskyndade mitt beslut att flytta, berättar Bengt Ljungberg.

Även Eva Jemn, som under många år har varit präst i Gamla kyrkan, är på väg att sluta. I den nya organisationen blev hon av med sitt arbete som arbetsledare. En diakon tog över hennes arbetsuppgift som arbetsledare.

– Jag förstår inte förändringen. Vi har haft en väl fungerande organisation. Som arbetsledare har jag arbetat nära personalen i Gamla kyrkan, säger hon.

Eva Jemn har trivts i Östersund och slagit rot här. Nu ska hon flytta och arbeta i Lunds stift.

– Det har varit en tuff tid för mig. Den nya organisationen har inte fungerat för mig, säger hon.

Även flera musiker har slutat. Av fem personer är bara en kvar. Else-Mari Isaksson, slutade för runt ett år sedan. Hon slutade eftersom hennes man längtade hem till Härjedalen.

– Men det har varit struligt i församlingen i Östersund. Omorganisationen gjorde många oroliga, säger hon.

Musikern Gunhild Scheike är tjänstledig för att studera i Uppsala. Hon har som mål att återvända till Östersunds församling.

– Men det är klart att även jag känner tveksamhet till omorganisationen. Då kan det vara bra att stiga åt sidan ett tag, säger hon.

Det finns även uppgifter som berättar att den nye kyrkoherden i Östersund – Gunnar Prytz – har hårda nypor och inte lyckats få med sig personalen på omorganiseringen.

– Han kan uppfattas som tuff. Men hans uppdrag när han kom var att omorganisera församlingen. Det var därför som kyrkorådet anställde honom, säger Gunhild Scheike.

Den vikarierande kyrkoherden Peder Hartwig säger att det är populärt att arbeta i Östersunds församling. Alla lediga tjänster är snart tillsatta.

– Kyrkofullmäktige beslutade om omorganiseringen. En omorganisering är aldrig enkel – en del känner att de inte platsar. Omorganiseringen beror på att vi ska skapa en enhet av församlingen samt att vi ekonomiskt måste anpassa vår kostym, säger han.

Är Gunnar Prytz tuff i sitt ledarskap?

– Tidigare var det en platt organisation med lite ledarskap. Nu är det en mer tydlig linje. En del kan kanske uppleva det som ett hårdare ledarskap, säger Peder Hartwig.