Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny OS-medalj för Modin

Zebastian Modin tog ännu en medalj när paralympics i Sotji fortsatte under lördagen. Tillsammans med Helene Ripa blev det silver i mixedstafetten i längdskidor.

– Jag ger mig själv högsta betyg, säger Frösökillen till TT.

Ripa och Modin var åtta sekunder efter segrande Ryssland. Svenskarna åkte två sträckor var i det 4x2,5 kilometer långa loppet medan flera andra lag hade fyra åkare i laget.

Modin avslutade för Sverige och spurtade förbi Norge med några hundra meter kvar av loppet. Medaljen är Sveriges fjärde i Paralympics och Modins tredje.

– Det var väldigt jobbigt. Jag har ju varit småkrasslig sedan sprinten, säger Zebastian Modin till SVT Sport.

Modin var så trött efter loppet att han knappt orkade le. Det orkade dock lagkamraten Helene Ripa. Hon höll på att ställa till det för laget när hon snubblade redan på startlinjen.

– Det blev ett dramatiskt lopp. Jag vet inte vad som hände, om det var staven som fastnade, säger Ripa.

Förbundskapten Anna-Maria Nilsson, som bor i Östersund, hade riktat in sig på ett brons innan Modin spurtade om Norge strax före upploppet.

– Jag trodde nog att det skulle bli en bronspeng så jag blev förvånad att Zebastian körde om Eirik (Bye). "Zebbe" gör en superavslutning, säger Nilsson till TT.

Både Helene Ripa och Zebastian Modin hade en medalj som målsättning inför Paralympics. Nu har Ripa ett guld och ett silver, Modin har två silver och ett brons.

– Det är sjukt. Jag får göra något som jag inte brukar göra och ge mig själv högsta betyg. Att jag skulle ta tre medaljer, även med min bästa form, det trodde jag kanske inte, säger Modin.

– Samma för mig faktiskt. Jag är förstås mest glad för mitt guld, det var det loppet jag hade satsat på och sett fram emot. Sedan visste vi att vi hade chans på medalj här på stafetten men att vi klarade det och att det blev ett silver, det är jättejättekul, säger Ripa.

Albin Ackerot, Modins ledsagare, hade i princip gett upp silvret när både Norge och Ryssland kört om. Inte minst eftersom Norge hade Eirik Bye på sista sträckan. Synskadade Bye är klassificerad som B3:a, alltså de som har minst handikapp. Modin är samtidigt B1:a, de som kör helt utan syn.

– Jag sade "nu kör vi om bronset", för normalt sett ska vi inte kunna ta Norge eftersom att han är B3:a och 6,8 dagar i veckan kör han fortare än oss i "real time", säger Ackerot

– Men sedan hade vi grymma skidor ned i backen och när vi var ikapp sade jag bara "tryck, tryck nu". Och Zebastian kändes stark. Efter den lilla kullen in mot vallen så var vi ju först. (TT/Sporten)