Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny panna lyfter fjärrvärmen i Sveg

/
  • Christer Eriksson på Eon Värme dokumenterar lyftet av nya pannan i Sveg
  • Eon investerar 15 miljoner i nytt fjärrvärmesystem i Sveg. Den nya biobränslepannan lyftes på plats igår
  • Projektledaren Örjan Lundberg kollar att den nya 23 ton tunga värmepannan hamnar rätt.
  • Eon investerar 15 miljoner kronor i nytt fjärrvärmesystem i Sveg med bland annat en ny panna för biobränsle.
  • Karl-Göran Jonsson anläggningsansvarig i Sveg och enhetschefen Christer Eriksson på Eon värme säger att man nu säkrar värmeleveranserna och minskar oljeberoendet.

Investeringar i fjärrvärmeproduktionen minskar utsläppen av koldioxid i Sveg. 15 miljoner kronor satsas och olja ersätts med biobränsle från skogarna i Härjedalen.

Annons

Igår lyftes den på plats, den nya bioeldade pannan i Sveg. En nätt apparat på 23 ton som via lastbilar hade transporterats upp från Kristianstad.

– På det här sättet säkrar vi fjärvärmeleveranserna och minskar utsläppen av koldioxid. Eon investerar 15 miljoner kronor och vi samlar all produktion på ett och samma ställe, säger Christer Eriksson, enhetschef på Eon Värme.

Företaget har sedan 2002 levererat värme till kunderna i Sveg. Idag finns drygt 300 anslutningar i Sveg där 160 privatkunder samt ett 30-tal företag är anslutna.

– Den nya pannan ger oss potential att växa ytterligare. Vi blir inte alls lika beroende av oljan då vi minskar oljeberoendet från tidigare 400 kubikmeter per år till 50 kubikmeter, säger Christer Eriksson.

Idag baseras cirka hälften av fjärrvärmeproduktionen på spillvärme från HMAB och Svegssågen.

– Men spillvärmeleveransen har dock minskat de senaste åren och investeringen i en ny panna är viktig för att kunna leverera miljöriktigt producerad värme året om.

Enligt Christer Eriksson handlar om att elda flis från skogarna i närområdet.

– Det gynnar både miljön och arbetstillfällen.

Den nya pannan eldas med fuktiga biobränslen som flis och sågspån. Den gamla pannan, som nu står på HMAB, är avsedd för torrflis och pellets. Den ska flyttas ner till samma fastighet som den nya och den totala produktionskapaciteten blir då cirka 20 GWh.

– Det ska bli skönt med en samlad produktionsenhet istället för de så kallade containerpannor som var spridda på olika ställen, säger Karl-Göran Jonsson, anläggningsansvarig i Sveg.

– Provkörning av anläggningen ska ske under december och vi räknar med att ha allt i drift vid årsskiftet, säger projektledaren Örjan Lundberg.

Annons