Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny patientlag stärker oss i inlandet

En ny patientlag införs 1 januari 2015. Lagen syftar till att inom hälso- och sjukvårdsverksamhet stärka och tydliggöra patientens ställning samt till att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.

Det här får stor betydelse för till exempel Doroteaborna och andra som har möjlighet att lista sig på en vårdcentral som ligger i ett annat landsting.

Det möjliggör även för företagen i välfärdssektorn att erbjuda sina tjänster över vidare geografiska områden där i dag länsgränser hindrar.

Vi välkomnar den här lagen och ser att det kommer att förenkla och förbättra vardagen för många medborgare i våra län.

Den nya lagen innebär att en patient som omfattas av ett landstings ansvar för hälso- och sjukvård ska få möjlighet att inom eller utom detta landsting välja utförare av offentligt finansierad öppen vård.

Lagen betyder också att patienten ska få information om sitt hälsotillstånd, de metoder som finns för undersökning, vård och behandling samt vid vilken tidpunkt han eller hon kan förvänta sig att få vård. Det kommer att betyda mycket för många som svävar i ovisshet om när de ska få hjälp av vården.

Lagen omfattar primärvård och ska ges på samma villkor som den som gäller för de egna invånarna. En patient kommer att kunna välja utförare, antingen en offentlig aktör eller en privat utförare som har avtal med det aktuella landstinget.

Vi centerpartister ser att denna valfrihet ger den enskilde inflytande över den egna vården, och genom att patienter får möjlighet att utifrån egna behov och önskemål välja utförare stärks deras ställning.

Den här lagen innebär att vården måste präglas av öppenhet och att det finns ett urval av utförare även på landsbygd.

En mångfald av utförare inom den offentligt finansierade vården kan stimulera utvecklingen av nytänkande och kostnadseffektiva lösningar samt bidra till förbättrad kvalitet och tillgänglighet. Landstingen får inte hindra eller försvåra för den här utvecklingen.

Vi anser att det är ett viktigt verktyg för att stärka och tydliggöra patientens ställning. Vi i Alliansen är medvetna om att det precis som med alla andra reformer är viktigt att följa och utvärdera resultatet.

Patientlagen innebär ett förbättrat skydd för individen och ökar samtidigt valfriheten, vilket vi anser är ytterst positivt.

Anders W Jonsson (C)

ordförande i socialutskottet

Maria Kristoffersson (C)

Vilhelmina, kandidat till landstinget i Västerbotten

Elin Lemon (C)

Sveg, kandidat till region Jämtland-Härjedalen

Marianne Larm-Svensson (C)

Brunflo, kandidat till riksdag och region i Jämtland-Härjedalen